MENU
klinika

Ja 4 mënyra

Shmangini gabimet me ilaçet e lëngshme!

28.05.2020 - 14:02

Matja e ilaçeve të lëngshme duhet të jetë e lehtë, apo jo? Thjesht hidhni sasinë që ju nevojitet.

Kështu duhet të jetë në fakt, megjithatë, që nuk është aq e lehtë – dhe që shumë prindër dhe kujdestarë e bëjnë gabim. Në një studim të sapo botuar në revistën Pediatrics, në të cilin prindërit u kërkuan të matnin disa doza të lëngshme, 84% bënin të paktën një gabim matës, dhe 29% bënë një gabim të madh, duke matur të paktën dy herë dozën e caktuar.

Kështu që herën tjetër kur matni acetaminofenin ose amoxicillin, këtu janë katër gjëra që duhet të siguroheni që të bëni mirë:

kolana e librave

  1. Mos përdorni një lugë. Edhe nëse thotë “1 lugë çaji”, mos e merrni në sirtarin e kuzhinës . Lugët mund të jenë me madhësi të ndryshme. Lugë matëse, lloji i përdorur për gatim dhe pjekje, janë më të mira – por nëse nuk ka një vijë të saktë mbushjeje mbi to, është e lehtë të matni shumë ose shumë pak. Ajo që duhet të përdorni është një shiringë  që është e disponueshme gjerësisht në farmaci (shpesh pa pagesë me ilaçin, nëse kërkoni).
  2. Njihni njësitë tuaja. Kjo është thelbësore, dhe ku shumë njerëz ngatërrohen . A është doza në ml (mililitra), cc (centimetër kub, që është njësoj si ml), lugë çaji, lugë gjelle, ose ons? Fatkeqësisht, mjekët i përdorin të gjitha këto. Ekspertët po bëjnë presion që të gjitha dozat të jenë në ml në mënyrë që të jetë standarde, por për momentin është e rëndësishme të kontrolloni dyfish dhe të siguroheni që e dini se me çfarë merreni.

Meqenëse shumica e shiringave të ilaçeve janë në ml, është gjithashtu një ide e mirë të njiheni me ml në lugë çaji, lugë dhe ounces:

  • 1 lugë çaji = 5 ml
  • 1 lugë gjelle = 15 ml
  • 1 ons = 30 ml
  1. Bëni llogari matematikore . Studiuesit gjithashtu zbuluan se gabimet kanë ndodhur kur njerëzit duhej të bënin pak matematikë për të kuptuar një matje, siç është kur një dozë ishte 7 ml por ata kishin vetëm një shiringë 5 ml. Ata zbuluan se ishte përpunuar më mirë nëse prindi kishte një shiringë 10 ml … por nëse duhet ta ndani dozën në dy pjesë, kontrolloni mirë sasinë .

  1. Bëjeni  zakon të sqaroni dozën kur merrni recetën. Merrni një  moment shtesë dhe pyetni: “Pra, saktësisht sa do ti jap?” Kërkoni një shiringë. (Ju madje mund të kërkoni që dikush të shënojë dozën në shiringë.) Duhen më pak se një minutë për të bërë këtë . Nëse e bëni zakon të pyesni çdo herë, kjo mund të bëjë ndryshimin – dhe të ndihmojë që fëmija juaj të jetë i shëndetshëm dhe i sigurt.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kura për të shpëtuar nga pandemia

“Çmendet” çmimi i ilaçeve Anti-Covid