MENU
klinika

Procedura kirurgjikale e heqjes së dhjamit

Si kryhet lipostucioni dhe cilat janë efektet anësore?

24.05.2020 - 12:16

Liposuctioni është një procedurë kirurgjikale që përdor një teknikë të thithjes për të hequr dhjamin nga zona specifike të trupit, siç janë barku, ijet, kofshët, krahët ose qafa.

Liposuctioni gjithashtu formëson (konturon) këto zona. Emrat e tjerë për liposuction përfshijnë lipoplazinë dhe konturimin e trupit.

Liposuction zakonisht nuk konsiderohet një metodë e përgjithshme e humbjes së peshës ose një alternative e humbjes së peshës. Nëse jeni mbipeshë, ka të ngjarë të humbni më shumë peshë përmes dietës dhe stërvitjes ose përmes procedurave bariatrike – siç është operacioni i anashkalimit të stomakut – sesa do të bëni liposuction.

Ju mund të jeni kandidat për liposuction nëse keni shumë yndyrë të trupit në pika specifike por keni një peshë të qëndrueshme trupore.

Liposuctioni përdoret për të hequr dhjamin nga zonat e trupit që nuk janë përgjigjur në dietë dhe stërvitje, siç janë:

 • Barku
 • Krahët e sipërm
 • Vithet
 • Ijet dhe kofshët
 • Mjekër  dhe qafë

Përveç kësaj, liposuctioni ndonjëherë mund të përdoret për uljen e gjirit ose trajtimin e gjinekomastisë (rritja e gjoksit tek meshkujt). Kur fitoni peshë, qelizat yndyrore rriten në madhësi dhe vëllim. Nga ana tjetër, liposuksioni zvogëlon numrin e qelizave yndyrore në një zonë specifike. Sasia e yndyrës së hequr varet nga pamja e zonës dhe vëllimi i yndyrës. Ndryshimet e konturit që rezultojnë janë përgjithësisht të përhershme – për sa kohë që pesha  mbetet e qëndrueshme.

kolana e librave

Liposuction – Some common misconceptions | Effie Katerinaki

Pas liposuctioni, lëkura formohet vetë në konturet e reja të zonave të trajtuara. Nëse keni ton dhe elasticitet të mirë të lëkurës, lëkura ka të ngjarë të shfaqet e lëmuar. Nëse lëkura  është e hollë me elasticitet të dobët, lëkura në zonat e trajtuara mund të duket e lirshme.

Liposuctioni nuk përmirëson zbehjen e celulitit ose parregullsi të tjera të sipërfaqes së lëkurës. Po kështu, liposuksioni nuk heq shenjat e lëkurës. Për të qenë një kandidat për liposuction, ju duhet të jeni në gjendje të mirë shëndetësore pa kushte që mund të komplikojnë operacionin – të tilla si rrjedhja e kufizuar e gjakut, sëmundja e arterieve koronare, diabeti ose një sistem imunitar i dobët.

Si me çdo operacion të madh, liposuctioni mbart rreziqe, të tilla si gjakderdhja dhe një reagim ndaj anestezisë. Komplikimet e mundshme specifike për liposuction përfshijnë:

 • Parregullsitë e konturit. Lëkura mund të shfaqet me gunga për shkak të heqjes së pabarabartë të yndyrës, elasticitetit të dobët të lëkurës dhe shërimit të pazakontë. Këto ndryshime mund të jenë të përhershme. Dëmtimi nën lëkurë nga tubi i hollë (kanula) që përdoret gjatë liposuksionit mund t’i japë lëkurës një pamje të përhershme të njollosur.
 • Akumulimi i lëngjeve. Xhepat e përkohshëm të lëngut (seromat) mund të formohen nën lëkurë. Ky lëng mund të ketë nevojë të thahet me një gjilpërë.
 • Mpirje. Ju mund të ndjeni mpirje të përkohshme ose të përhershme në zonën e prekur. Acarimi i përkohshëm i nervit gjithashtu është i mundur.
 • Infeksioni. Infeksionet e lëkurës janë të rralla, por të mundshme. Një infeksion i rëndë i lëkurës mund të jetë kërcënues për jetën.
 • Punksioni i brendshëm. Rrallë, një kanulë që depërton shumë thellë mund të shpojë një organ të brendshëm. Kjo mund të kërkojë riparim urgjent kirurgjikal.
 • Embolia e dhjamit. Pjesë me yndyrë të lirshme mund të shkëputen dhe të bllokohen në një enë gjaku dhe të mblidhen në mushkëri ose të udhëtojnë drejt trurit. Një emboli yndyre është një urgjencë mjekësore.
 • Veshkat dhe problemet e zemrës. Ndryshimet në nivelin e lëngjeve ndërsa lëngjet injektohen dhe thithën jashtë mund të shkaktojnë probleme të mundshme për veshkën, zemrën dhe mushkëritë.
 • Toksiciteti i lidokainës. Lidokaina është një anestezik që administrohet shpesh me lëngje të injektuara gjatë liposuctionit për të ndihmuar në menaxhimin e dhimbjes. Edhe pse është përgjithësisht i sigurt, në rrethana të rralla, toksiciteti i lidokainës mund të ndodhë, duke shkaktuar probleme serioze të zemrës dhe sistemit nervor qendror.
 • Rreziku i komplikimeve rritet nëse kirurgu është duke punuar në sipërfaqe më të mëdha të trupit ose duke bërë procedura të shumta gjatë të njëjtit operacion. Bisedoni me kirurgun se si këto rreziqe mund të ndikojnë tek ju..