MENU
klinika

Nga një ekip hulumtues kinez

Vaksina COVID premton rezultate të mira brenda pak kohësh!

24.05.2020 - 12:05

Një tjetër kandidat për vaksinën COVID-19 ka arritur rezultate të mira të hershme, njoftoi të premten një ekip hulumtues në Kinë.

Vaksina eksperimentale prodhoi shenja të rëndësishme të reagimit imunitar në një grup të vogël të rriturish, një shenjë se ajo mund të mbronte njerëzit potencialisht kundër COVID-19, raportuan studiuesit 22 maj në internet në revistën mjekësore Lancet.

“Këto rezultate përfaqësojnë një moment historik të rëndësishëm,” tha studiuesi Ëei Chen, pjesë e një ekipi me Institutin e Bioteknologjisë në Pekin, në një njoftim për lajmet.

“Sidoqoftë, këto rezultate duhet të interpretohen me kujdes,” vazhdoi Chen. “Sfidat në zhvillimin e një vaksine COVD-19 janë të pashembullta, dhe aftësia për të shkaktuar këto përgjigje imune nuk tregon domosdoshmërisht që vaksina do t’i mbrojë njerëzit nga COVID-19.”

Ky kandidat i veçantë për vaksinat përdori një virus të dobësuar të ftohtë të zakonshëm të quajtur adenovirus për të shpërndarë me siguri materialin gjenetik të koronavirusit COVID-19 në qelizat njerëzore. Kjo bën që trupi të prodhojë proteinë “spike” që koronavirusi përdor për të pushtuar qelizat njerëzore. Nga ana tjetër, sistemi imunitar i përgjigjet pranisë së proteinës duke krijuar antitrupa që potencialisht mund të luftojnë kundër infeksioneve të koronavirusit të ardhshëm, thanë studiuesit.

kolana e librave

COVID-19 Vaccine by January? Here's Why It's Possible But Not Likely

Brenda një muaji, shumica e 108 pjesëmarrësve të shëndetshëm të rritur në provën e fazës 1 patën një rritje katërfish të antitrupave detyrues. Këto antitrupa mund të lidhen me koronavirusin, por jo domosdoshmërisht sulmojnë atë. Gjysma e pjesëmarrësve që morën doza të ulëta ose të moderuara dhe tre të katërtat e atyre që morën një dozë të lartë gjithashtu zhvilluan antitrupa neutralizues, të cilët mund të mbrojnë trupin kundër koronavirusit, raportuan studiuesit.

“Jo vetëm që virusi shkaktoi antitrupa, por edhe imunitetin e qelizave T, të cilat gjithashtu do të jenë të rëndësishme për konfirmimin e mbrojtjes,” tha Dr. Amesh Adalja, një studiues i vjetër me Qendrën Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore, i cili i quajti rezultatet e gjykimit “shumë të mirëpritura. ”

Sidoqoftë, Adalja tha që përdorimi i vaksinës së një virusi të zakonshëm të ftohjes për të dhënë ngarkesën e tij gjenetike mund të pengojë efektivitetin e tij. “Adenoviruset janë shumë të zakonshme dhe ka shumë njerëz me imunitet paraprak,” tha Adalja. “Në një provë paraprake duke përdorur këtë lloj platforme për vaksinimin HIV, ka pasur një rritje paradoksale të rrezikut të infeksionit tek ata që janë të vaksinuar që kishin imunitet paraprak adenovirus.  Nëse ky fenomen është i pranishëm në këtë vaksinë do të jetë e rëndësishme të hetohet në detaje në gjykimet e fazës 2 dhe fazës 3 “.

Kishte disa prova për këtë provë klinike, me njerëz që kishin imunitet të virusit të të ftohtit që tregon një përgjigje të zvogëluar imune ndaj vaksinës, vunë në dukje studiuesit kinezë. Një proces i plotë i fazës 2 është iniciuar në Ëuhan për të parë nëse rezultatet mund të përsëriten në 500 të rritur të shëndetshëm, të cilat do të përfshinin 250 vullnetarë të cilët kishin një dozë të moderuar, dhe 250 të tjerë një dozë të ulët ose një qetësues.