MENU
klinika

Gjithçka e ka një zgjidhje

5 mënyra për të shmanngur urinimin e shpeshtë

08.06.2020 - 17:22

Shumica e njerëzve marrin kontrollin e fshikëzës si të mirëqenë – derisa humbja e paqëllimtë e urinës të ndërpresë aftësinë për të vazhduar një jetë të zakonshme shoqërore dhe në punë.

Shpesh, shkaqet e mosmbajtjes janë jashtë kontrollit të një personi. Për shembull, tek gratë, mosmbajtja është një efekt anësor i zakonshëm i lindjes së fëmijëve. Për burrat, shpesh është një efekt anësor i trajtimit për problemet e prostatës. Edhe pse mund të mos jetë e mundur të shmangni mosmbajtjen, ju mund të ndërmerrni hapa për të ulur shanset që të zhvilloni këtë problem shqetësues.

Shikoni peshën tuaj. Pesha e tepërt dhe mosmbajtja mund të shkojnë paralelisht, veçanërisht për gratë. Një teori është se yndyra shtesë e barkut mund të dobësojë muskujt e legenit dhe të çojë në mosmbajtje stresi (rrjedhje kur kolliteni , qeshni, teshtitni, etj.). Në disa raste, thjesht humbja e peshës mund të përmirësojë mosmbajtjen.

Mos pini duhan. Pirja e duhanit kërcënon shëndetin në shumë mënyra. Ajo gjithashtu dyfishon mundësinë e një gruaje të zhvillojë mosmbajtje urinare . Nikotina gjithashtu ka qenë e lidhur me mosmbajtjen e urinës.

probleme me urinimin te grate

Qëndroni aktiv. Në studimin e shëndetit të infermierëve, gratë e moshës së mesme që ishin më aktive fizikisht kishin më pak të ngjarë të zhvillonin mosmbajtje.

Minimizoni irrituesit e fshikëzës. Kafeina dhe alkooli janë lidhur me mosmbajtje të shpejtë (ndjenja që ju duhet të urinoni edhe kur fshikëza nuk është e plotë). Pijet e gazuara, ëmbëlsuesi artificial, ushqimet pikante ,agrumet dhe lëngjet e agrumeve shkaktojnë mosmbajtje të urinës tek disa njerëz.

Mos u tendosni me lëvizjet e zorrëve. Kjo mund të dobësojë muskujt e legenit. Nëse jashtëqitjet shpesh janë të vështira ose kërkojnë shumë përpjekje për të kaluar, bisedoni me mjekun . Në një studim që përfshin njerëz të moshës 65 vjeç dhe më të vjetër, duke trajtuar kapsllëkun përmirësuan edhe simptoma të tjera urinare, përfshirë frekuencën dhe urgjencën. Rritja e fibrave në dietë dhe pirja e lëngjeve të mjaftueshme mund të ndihmojë në parandalimin e kapsllëkut.

Trajtimet për mosmbajtje urinare janë më efektive dhe më pak invazive se kurrë. Nëse keni probleme me humbjen e paqëllimshme të urinës, mos vuani në heshtje. Bisedoni me mjekun.