MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A duhet fëmijët të kontrollojnë kolesterolin?

05.06.2020 - 16:01

Pse një pediatër mund të tërheqë gjak nga 9-, 10- ose 11-vjeçari në vizitën e tij të ardhshme vjetore? Sepse Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) kohët e fundit miratoi udhëzime të azhurnuara që kërkojnë kontrollimin e niveleve të kolesterolit LDL (të keq) në të gjithë fëmijët midis moshës 9 dhe 11 vjeç.

Rekomandimi i testit të kolesterolit krijoi një tronditje. Por prit, ka edhe më shumë. Udhëzimet kërkojnë gjithashtu kontrolle vjetore të presionit të gjakut që fillojnë nga mosha 3, dhe matjet periodike të sheqerit në gjak duke filluar nga mosha 9 deri në 11 vjeç. Ekziston gjithashtu një rekomandim i fortë për fëmijët dhe adoleshentët që të kufizojnë kohën e ekranit ulur në dy orë ose më pak në ditë, dhe të bëjnë të paktën një orë në ditë me aktivitet fizik të moderuar.

Baza biologjike për këto udhëzime është se ateroskleroza (gunga yndyrore në arteriet që shkakton sulme në zemër, goditje dhe probleme të tjera serioze) fillon gjatë rinisë. Në shumë raste, po kështu, kontrolloni presionin e lartë, sheqerin në gjak dhe nivelet e LDL që ushqejnë arteriosklerozën — menjëherë me zakonet e stilit të jetesës siç janë dieta e dobët dhe mungesa e stërvitjes që rrit vlerat. Nëse nuk trajtohet, ateroskleroza përparon në mënyrë të pashpjegueshme. Reagimi i komunitetit të mjekëve  ndaj udhëzimeve ishte përgjithësisht pozitive, megjithëse disa mjekë shprehen të shqetësuar se testimi i LDL do të çonte në mbingarkesë të fëmijëve si një rregullim i shpejtë i kolesterolit të lartë. Por udhëzimet përcaktojnë që ilaçet për uljen e kolesterolit duhet të merren parasysh vetëm nëse një provë gjashtëmujore e ndryshimeve në stilin e jetës nuk arrin të ulë kolesterolin shumë të lartë (më të madh se 190 miligramë për decilitër gjaku) tek fëmijët 10 vjec ose më të mëdhenj . Ekspertët vlerësojnë se vetëm 1% e fëmijëve dhe adoleshentëve do t’i plotësojnë këto kritere.

Në një diskutim të fundit në internet në lidhje me udhëzimet e reja, Drs. Sarah de Ferranti dhe Justin Zachariah, të dyja në Spitalin e Fëmijëve të Bostonit, vunë në dukje se testimi i hershëm i kolesterolit do të ndihmojë në zbulimin e 2 nga 10 fëmijët që kanë kolesterol të lartë, shumica e tyre për shkak të një diete të dobët dhe mungesë ushtrimesh. Mjekët gjithashtu thonë se testimi do të identifikojë numrin më të vogël të fëmijëve (1 në 300 deri në 500) që kanë LDL shumë të lartë për shkak të një çrregullimi gjenetik të quajtur hiperkolesterolemia familjare. Hiperkolesterolemia familjare, vëren Dr. de Ferranti, është shumë më e zakonshme se shumë nga sëmundjet e rralla për të cilat foshnjat e porsalindura testohen në mënyrë rutinore.

Udhëzimet kanë të bëjnë në teori që fëmijët, prindërit dhe mjekët të flasin për të bërë zgjedhje të shëndetshme të jetesës – çfarë të hani , pini , sa ushtrime dhe gjumë duhet te flini , për shembull. Kur të rinjtë e dinë se ku qëndrojnë me këta faktorë të rrezikut kardiovaskular, ata fillojnë të kryejnë gjëra për të shmangur potencialisht sëmundjet kërcënuese për jetën ose kronike në moshën e mesme.

Kategoritë LDL për fëmijë dhe adoleshentë në miligramë për decilitër

E pranueshme <110 mg / dL

Vija kufitare e lartë 110 deri 129 mg / dL

E lartë> 130 mg / dL