MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A lidhet pirja e duhanit me sëmundjet mendore?

09.06.2020 - 15:46

Keni nevojë për një arsye tjetër për të lënë duhanin?

Pirja e duhanit mund të rrisë shanset tuaja për të zhvilluar skizofreni ose depresion, thotë një studim i publikuar në Mjekësinë Psikologjike. Prej kohësh është e njohur që njerëzit me sëmundje mendore kanë më shumë të ngjarë të pinë duhan sesa ata pa sëmundje mendore.

Por askush nuk e pa kurrë atë që erdhi së pari – pirja e duhanit apo sëmundja mendore. Studiuesit vendosën të zbulojnë duke përdorur një bazë të dhënash që përmban të dhëna nga më shumë se 462,000 njerëz, nga të cilët 8% ishin duhanpirës aktual dhe 22% ish-duhanpirës. Ekipi zbuloi se njerëzit që pinin duhan jo vetëm që kishin një rrezik më të lartë të zhvillimit të depresionit dhe skizofrenisë, por që njerëzit me të dyja kushtet kishin gjithashtu më shumë të ngjarë të pinë duhan (megjithëse ndikimi nuk ishte aq i fortë për skizofreninë).

Në fund të fundit: Pirja e duhanit mund të jetë e keqe jo vetëm për mushkëritë, por edhe mendjen. Të gjithë e dimë se ndalimi i pirjes së duhanit përmirëson shëndetin fizik. Pirja e duhanit, ankthi dhe disponimi Shumica e duhanpirësve thonë se duan të ndalen, por disa vazhdojnë sepse pirja e duhanit duket se lehtëson stresin dhe ankthin. Eshtë  një besim i zakonshëm që pirja e duhanit ju ndihmon të relaksoheni. Por pirja e duhanit në të vërtetë rrit ankthin dhe tensionin. Duhanpirësit gjithashtu kanë më shumë të ngjarë se jo duhanpirësit të zhvillojnë depresion me kalimin e kohës.

Pse ndihet sikur pirja e duhanit na ndihmon të qetësohemi

Pirja e duhanit të cigareve ndërhyn me kimikate të caktuara në tru. Kur duhanpirësit nuk kanë pirë një cigare për një kohë, malli për një tjetër i bën ata të ndjehen të irrituar dhe të shqetësuar.

Këto ndjenja mund të lehtësohen përkohësisht kur ndezin një cigare. Kështu që duhanpirësit shoqërojnë gjendjen shpirtërore të përmirësuar me pirjen e duhanit. Në fakt, janë vetë efektet e pirjes së duhanit që ka të ngjarë të kenë shkaktuar shqetësimin në radhë të parë. Përfitimet e shëndetit mendor nga heqja dorë nga pirja e duhanit

Kur njerëzit ndalojnë pirjen e duhanit, studimet tregojnë:

  • ankthi, depresioni dhe niveli i stresit janë më të ulëta
  • përmirësohet cilësia e jetës dhe gjendja pozitive doza e disa ilaçeve të përdorura për të trajtuar problemet e shëndetit mendor mund të zvogëlohet
  • duhanpirësit me probleme të shëndetit mendor

Personat me probleme të shëndetit mendor, përfshirë ankthin, depresionin ose skizofreninë:

  • ka shumë më shumë të ngjarë të pinë duhan sesa popullata e përgjithshme
  • priren të pinë më shumë
  • vdesin mesatarisht 10-20 vjet më parë se ata që nuk pësojnë probleme të shëndetit mendor – pirja e duhanit luan një rol të madh në këtë ndryshim në jetëgjatësi
  • kanë nevojë për doza më të larta të disa ilaçeve antipsikotikë dhe antidepresantëve sepse pirja e duhanit ndërhyn në mënyrën e funksionimit të këtyre ilaçeve

Ndalimi i pirjes së duhanit mund të jetë po aq efektiv sa ilacet kundër depresionit

Njerëzit me probleme të shëndetit mendor ka të ngjarë të ndjehen shumë më të qetë dhe më pozitive, dhe kanë një cilësi më të mirë të jetës, pasi të heqin dorë nga pirja e duhanit. Provat sugjerojnë se efekti i dobishëm i ndalimit të pirjes së duhanit në simptomat e ankthit dhe depresionit mund të jetë i barabartë me atë të marrjes së ilaceve kundër depresionit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Pirja e duhanit largon shqetësimet tuaja!"

Duhani “gur themeli” i marketingut modern

Si të parandaloni këtë sëmundje vdekjeprurëse

Kanceri i pankreasit/ Stop! Po e shkatërroni veten duke pirë…