MENU
klinika

Ja çfarë sugjerojnë mjekët

A mund të pini aspirina gjatë shtatzanisë?

14.06.2020 - 17:50

Aspirina është quajtur shpesh si një ilaç çudibërës, falë aftësisë së saj për të ndihmuar në parandalimin e sulmeve  në zemër dhe goditje të shkaktuara nga mpiksja.

Por më pak se gjysma e njerëzve marrin nga një aspirinë e përditshme me dozë të ulët, ndërsa shumë të tjerë e marrin atë kur nuk duhet.

Nëse nuk keni sëmundje të zemrës por keni tension të lartë ose faktorë të tjerë rreziku, mos supozoni automatikisht aspirinën e përditshme si një ide e mirë. “Shumë njerëz marrin aspirinë kur nuk duhet ta bëjnë”, thotë Dr. Christopher Cannon, një kardiolog në Brigham dhe Spitali i Grave dhe profesor i mjekësisë në Shkollën Mjekësore në Harvard. “Të gjithë supozojnë se aspirina është e padëmshme, por nuk është ashtu.” Për disa, dobësitë e aspirinës – kryesisht gjakderdhja gastrointestinale – i tejkalojnë përfitimet e tij.

Kujdes nga gjakderdhja!

Përveç uljes së aftësisë së gjakut për të mpiksur, aspirina gjithashtu pengon substanca të dobishme që mbrojnë rreshtimin delikat të stomakut, duke krijuar një efekt “të dyfishtë “. Si rezultat, mund të ndodhin shqetësime në stomak ose gjakderdhje në stomak dhe zorrë. Nëse merrni çdo ditë aspirinë me dozë të ulët dhe stomaku  fillon t’ju shqetësojë, telefononi mjekun , thotë Dr Cannon. Me gjakderdhje të vogël, një test gjaku mund të zbulojë një numër të ulët të qelizave të kuqe të gjakut (anemi). Me gjakderdhje më serioze, jashtëqitjet kthehen të zeza dhe me erë të keqe, dhe në raste të rralla, mund të villni gjak, gjë që kërkon shtrimin në spital dhe një transfuzion të mundshëm të gjakut.

Nëse jeni shtazanë duhet të konsultoheni patjetër me mjekun për përdormin e aspirinës pasi mund të shkaktojë gjakderdhje të cilat mund të jenë të dëmshme për fetusin.

Marrja e aspirinës me ushqim mund të ndihmojë; kështu merrni ilacet për të trajtuar urthin, të cilat ndihmojnë në mbrojtjen e stomakut. Këto përfshijnë antacidë të thjeshtë si Tums, bllokues të acideve si famotidina (Pepcid, Fluxid, generic), ose frenues të pompës së protonit (PPI) si omeprazole (Prilosec, Zegerid, gjenerik). Një pilulë që kombinon aspirinën dhe omeprazolin së shpejti mund të jetë në dispozicion.

Përdoruesit e përditshëm të aspirinës gjithashtu mund të ulin rrezikun e tyre për gjakderdhje gastrointestinale duke shmangur ilaçet anti-inflamatore josteroide si ibuprofen dhe naproxen. Dhe ata që pinë alkool duhet ta bëjnë këtë në moderim: jo më shumë se një pije në ditë për gratë e të gjitha moshave dhe burrave më të vjetër se 65 vjeç, dhe deri në dy pije në ditë për burrat 65 e më të rinj.