MENU
klinika

Studim i ri

A na rrezikojnë sëmundjet inflamatore nga demenca?

25.06.2020 - 12:12

Njerëzit me sëmundje inflamatore të zorrëve mund të jenë të prekshëm nga zhvillimi i demencës, sugjeron një studim i ri.

Sëmundja inflamatore e zorrëve, ose IBD, është një term ombrellë për kolit ulcerativ dhe sëmundjen e Crohn. Të dy shkaktojnë inflamacion kronik në traktin digjestiv, që mendohet të jetë shkaktuar nga një sulm i gabuar i sistemit imunitar. Në studimin e ri të më shumë se 19,000 të rriturve, ata me IBD kishin dy herë më shumë të ngjarë të zhvillonin çmenduri gjatë 16 viteve. Ata gjithashtu u diagnostikuan shtatë vjet më shpejt, mesatarisht – në moshën 76 vjeç, kundrejt 83 në mesin e njerëzve pa IBD. Gjetjet nuk dëshmojnë se IBD kontribuon drejtpërdrejt në çmenduri, theksuan studiuesit.

Një mundësi është që faktorë të caktuar jetese të ndihmojnë në shpjegimin e lidhjes, tha studiuesi kryesor Dr. Bing Zhang, nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko.

Ai tha se kërkimet e ardhshme duhet të gërmojnë më tej – duke kërkuar, për shembull, nëse kontrolli më i mirë i IBD është i lidhur me një rrezik më të ulët të demencës. Një pyetje më e rëndësishme, sipas Zhang, është nëse ka ndonjë rol për “boshtin zorrë-tru” – i cili i referohet komunikimit kompleks midis sistemit tretës dhe sistemit nervor qendror. Hulumtime të tjera kanë zbuluar që pacientët me IBD mund të kenë një rrezik më të lartë të sëmundjes Parkinson, një tjetër çrregullim i bazuar në tru. Dhe ka prova laboratorike që nënproduktet metabolike të djegura nga bakteret e zorrëve mund të ndikojnë në funksionimin e trurit.

“Unë mendoj se hipoteza që gjatë një kohë të gjatë inflamacioni kronik i zorrëve kontribuon në ndryshime neurodegjenerative në tru është shumë intriguese”, tha Dr. Emeran Mayer. Ai është profesor në Universitetin e Kalifornisë, Shkolla e Mjekësisë në Los Angeles . Nga ana tjetër, shtoi ai, faktorët e stilit të jetesës – veçanërisht dieta – potencialisht mund të shpjegojnë rrezikun më të lartë të çmendurisë tek njerëzit me IBD. Zhang u pajtua, pasi studimit i mungonte informacioni mbi faktorët e stilit të jetës si dieta dhe ushtrimi. Gjetjet, të botuara më 23 qershor në revistën Gut, bazohen në të dhënat mjekësore nga 1.742 pacientë tajvanezë me IBD të moshës 45 vjeç e lart. Cdo pacient u krahasua me 10 persona që nuk kishin IBD por ishin të ngjashëm në mënyra të tjera – të tilla si mosha, seksi, të ardhurat dhe gjendjet e tjera shëndetësore të lidhura me rrezikun e demencës. Ato përfshinin presionin e lartë të gjakut, diabetin dhe një histori të goditjes. Në përgjithësi, 5.5% e pacientëve me IBD u diagnostikuan me çmenduri gjatë 16 viteve, përkundrejt 1.4% të grupit të krahasimit. Pasi studiuesit peshuan faktorë të tjerë, IBD ishte akoma e lidhur me një rrezik të dyfishtë më të lartë të çmendurisë.

Zhang tha se nëse studiuesit mund të zbulojnë mekanizma specifikë që lidhin IBD dhe çmendurinë, kjo mund të çojë potencialisht në trajtime të reja. Tani për tani, ka shumë pyetje pa përgjigje për t’u dhënë pacientëve me IBD këshilla specifike për uljen e rrezikut nga çmenduria. “Studimi nuk ishte në gjendje të identifikonte një rol të biologjikëve ose ilaçeve të tjera që mbështesin rrezikun e rritur,” tha Mayer. “Nuk është e mundur të bësh ndonjë rekomandim në lidhje me terapinë farmakologjike [të ilaceve].” Ai, megjithatë, sugjeroi disa hapa të përgjithshëm që njerëzit mund të ndërmarrin: Ushtroni rregullisht, adresoni burimet e stresit kronik dhe hani një dietë të shëndetshme.

“Në veçanti,” tha Mayer, “një dietë kryesisht e bazuar në bimë, si dieta tradicionale mesdhetare, është treguar që zvogëlon treguesit inflamator në qarkullim”. Një ekspert tjetër i cili nuk ishte pjesë e studimit vuri në dukje se shumë pacientë me IBD luftojnë me mangësi të mikro ushqyesve dhe vitamina. “Për shkak të natyrës inflamatore të sëmundjes dhe rolit të zorrëve në thithjen dhe / ose mbajtjen e lëndëve ushqyese, pacientët me IBD shpesh kanë mungesa të mikronutrientëve, vitaminave dhe mineraleve, përfshirë B12 dhe kompleksin tjetër B, vitaminën D, si dhe mungesa e kalorive, që të gjithë mund të luajnë një rol në shëndetin e trurit dhe rrezikun e demencës, “tha Dr. Aline Charabaty. Ajo është drejtore e Qendrës Inflamative të Zorrëve (IBD) Qendrës në Spitalin Memorial Sibley në Uashington, D.C.

 “Pacientët me IBD shpesh kufizojnë dietën e tyre ose favorizojnë një grup ushqimor mbi tjetrin për të menaxhuar simptomat, të cilat përsëri mund të çojnë në deficit të lëndëve ushqyese, të cilat mund të ndikojnë në shëndetin e trurit”, shtoi Charabaty.