MENU
klinika

Studim i ri

A ndihmojnë terapitë e dritës në çrregullimet bipolare të humorit?

23.06.2020 - 16:43

Çrrregullimi  bipolar është një çrregullim humori që karakterizohet nga episodet e humorit depresiv dhe të ngritur. Zakonisht fillon në adoleshencën e vonë deri në fillim të viteve 20-të.

Gjatë episodeve depresive, njerëzit pësojnë humor të ulët, humbje të vetëbesimit, pashpresë , gjumë dhe oreks të dëmtuar. Episodet maniake shënohen nga një rritje e energjisë, humor euforik ose irritues dhe ndryshon me shpejtësi, vetëbesim më i lartë dhe nevojë e zvogëluar për gjumë. Njerëzit mund të përjetojnë një episod të humorit çdo disa vjet, ose aq shpesh sa disa herë në vit. Çrregullimi  bipolar mund të mjekohet me medikamente dhe psikoterapi. Disa kronoterapi – qasje të krijuara për të shfrytëzuar dhe normalizuar ritmet natyrore të trupit, siç janë terapitë e dritës- mund të ndihmojnë gjithashtu, sipas një përmbledhjeje sistematike të kërkimit të fundit.

Pse mund të ndihmojnë terapitë e lehta?

Ritmet cirkiane (ditët natyrore 24-orëshe) janë ndërprerë në çrregullimin bipolar. Përveç kësaj, njerëzit me çrregullim bipolar duket se janë më të ndjeshëm ndaj dritës. Një mënyrë për të trajtuar çrregullimin bipolar është manipulimi i ritmit cirkadian. Kjo mund të arrihet me terapi të dritë të ndritshme, terapi të errët, privim të gjumit dhe disa lloje të psikoterapisë.

Terapi e ndritshme e dritës. Kafshët dhe njerëzit pësojnë ritme sezonale dhe ditore të funksionimit dhe sjelljes së trupit që ndikohen nga drita, midis faktorëve të tjerë mjedisorë. Drita aktivizon retinën në sy, duke rezultuar në një stimul që transmetohet nga syri tek hipotalamusi në tru. Hipotalamusi ndihmon në rregullimin e humorit. Në terapinë e dritës së ndritshme, një kuti e dritës duke përdorur llamba fluoreshente që lëshojnë 7,000 deri në 10,000 luks të dritës së bardhë të ndritshme të filtruar me UV, vendoset në një tryezë në nivelin e syve. (Ekzistojnë gjithashtu njësi të vendosura me kokë ose vizore të dritës.) Në varësi të dritës, koha e kërkuar është midis 30 minutave dhe dy orëve në ditë. Është  e arsyeshme të konsideroni këtë trajtim për të ndihmuar në parandalimin ose trajtimin e episodeve të depresionit. Mund të jetë veçanërisht e dobishme nëse një person ka probleme të tolerojë ilaçet.

Terapia e errët. Ashtu si terapia e dritës mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore, ulja e dritës mund të humbasë simptomat maniake. Për trajtimin e manisë, syzet e qelibarit që bllokojnë dritën blu duhen veshur gjatë mbrëmjeve.

Zhvlerësimi i gjumit. Fillimi i efekteve antidepresive mund të jetë i shpejtë dhe befasues. Në mungesë totale të gjumit, njëri mbahet zgjuar për 36 orë, gjatë gjithë natës dhe ditën tjetër. Në privim të pjesshëm të gjumit, njeriu fle vetëm katër deri në pesë orë gjatë natës. Fatkeqësisht, përmirësimi i humorit është jetëshkurtër.

Megjithëse përdoret gjerësisht, në këtë kohë ka pak prova për të mbështetur përdorimin e melatoninës shtesë në çrregullimin bipolar, sipas studiuesve.