MENU
klinika

Mjeku i QSUT: Mos prisni ulje të shifrave me të infektuar

‘Agresiviteti i Covid-19 nuk është ulur, në qarkullim janë dy lloje virusesh’

22.06.2020 - 09:06

Andi Koraqi, shef i laboratorit të mikrobiologjisë në QSUT, njëkohësisht edhe anëtar i grupit të ekspertëve të anti-Covid, thotë se mga lirimi i masave shtrënguese të karantinës dhe izolimit, shtimi i rasteve me Covid -19 për ekspertët ishte i pritshëm.

Në një lidhje direkte në një nga emisionet shqiptare, i pyetur nëse shifrat e të infektuarve që po raportohen dita ditës në rritje është shqetësuese apo jo, u përgjigj:

“Deri në këto nivele, nuk është shqetësuese për aq kohë sa sistemi shëndetësor i përballon. Deri në këto shifra është mëse normale. Ne nuk presim që të kemi një rënie drastike të këtyre numrave në vazhdimësi.

Agresiviteti i virusit nuk është se ka rënë. Që të themi se ka rënë agresiviteti apo virulenca e virusit duhet të kemi evidenca gjenetike, pra duhet të gjejmë se virusi ka ndryshuar në mënyrë gjenetike. Unë përpara kam një studim i bërë nga një institucion shkencor anglez i cili thotë se kemi dy lloje virusi në qarkullim.

Kjo nuk është e konfirmuar, por asnjëra nga këto nuk tregon se virusi ka ulur virulencën. Nuk e them me bindje, por nga ana teorike transmetueshmëria mund të jetë ulur si pasojë e rritjes së temperaturave dhe ujes së lagështirës së ajrit. Është vënë re që në ndermarrje apo ambiente ku përpunohet mishi ku temperatura është e ulët dhe lagështia është e lartë kemi transmetueshmëri më të lartë të virusit sesa në ambjente të tjera ku temperatura është më e lartë“.