MENU
klinika

Problemet nuk kanë fund

BE e harroi Brexit por tani…

19.06.2020 - 15:29

Jo çdokujt i shkon në mendje Brexit, në mes të një pandemie, por Evropa dhe Mbretëria e Bashkuar kanë rënë dakord se është koha që të fillojnë përsëri të flasin për të.

Mbretëria e Bashkuar doli zyrtarisht Bashkimi Evropian në janar, por divorci ishte larg përfundimit.

Largimi i Mbretërisë së Bashkuar nisi fazën tjetër, më të vështirë të Brexit: marrëdhëniet e ardhshme midis BE-së dhe Mbretërisë së Bashkuar. Tani për tani, Mbretëria e Bashkuar dhe BE janë akoma në një periudhë tranzicioni.

Dhe të dyja palët janë ende shumë duke punuar shumë.

Por përparim nuk ka. Koronavirusi merr disa nga fajet, pasi ka komplikuar një proces tashmë të komplikuar.

Bisedimet e Brexit u transferuan në konferenca video. Të dy negociatorët kryesorë për BE dhe Britani të Madhe duhej të izoloheshin nga koronavirusi.

Por, edhe kështu, të njëjtat konflikte që ishin dikur, janë akoma.Pandemia gjithashtu nuk ka ndryshuar afatin kohor të negociatave.

Këtë muaj, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka përjashtuar zyrtarisht zgjatjen e periudhës së tranzicionit një vit tjetër, që do të thotë që të dy palët duhet të arrijnë një marrëveshje para 31 dhjetorit të vitit 2020. E cila tani është vetëm rreth gjashtë muaj larg.

Liderët e BE-së dhe Britanisë së Madhe zhvilluan bisedime të nivelit të lartë më 15 qershor, Johnson dhe Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, midis figurave të tjera të BE pranuan se të dy palët kishin nevojë për “vrull të ri”.

Johnson i kërkoi BE-së një marrëveshje deri në verë.

Charles Michel, presidenti i Këshillit Evropian, u përgjigj se BE-ja është e gatshme të negociojë, por jo me një çmim të lartë.

Mbretëria e Bashkuar dhe BE janë në një periudhë të ndaluar deri më 31 dhjetor 2020, në thelb, Mbretëria e Bashkuar është zyrtarisht jashtë BE-së, ajo ka humbur fuqinë e saj vendimmarrëse, por ajo ende po ndjek rregullat e BE-së.

Të dy palët duhet të arrijnë një marrëveshje të tregtisë së lirë, por ata gjithashtu duhet të merren me një mori çështjesh të tjera, që nga peshkimi deri tek bashkëpunimi i sigurisë. Dhe ka ende shumë pyetje se si Mbretëria e Bashkuar do të vërë në zbatim protokollin e ri për tregti në Irlandën Veriore.

Bashkimi Evropian thotë se është mirë, por nëse kjo ndodh, atëherë Mbretëria e Bashkuar duhet të mbajë të njëjtat standarde rregullatore për punën dhe mjedisin si BE. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar po i reziston kësaj gjendjeje sepse nuk dëshiron të lidhet me rregullat e BE-së.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ka edhe çështje të tjera të rëndësishme

BE nuk duhet të mendojë vetëm për koronavirusin!

"Kina e humbi Evropën..."

BE, jo më e varur nga Kina!