A jeni të rmërzitur nga puçrrat edhe pse e keni kaluar pubertetin? Një raport i ri mund të ju ndihmojë të shmangni ushqime të caktuara.
Studimi i më shumë se 24,000 të rriturve francezë zbuloi se ushqimet e ëmbël dhe të yndyrshme – veçanërisht çokollata, qumësht, pije të ëmbla, produktet e qumështit dhe ushqimet me sheqer ose yndyrore – të gjitha dukej se rritin shanset për pucrra. Gjetjet e reja “duket se mbështesin hipotezën se dieta perëndimore (e pasur me produkte shtazorë dhe ushqime të yndyrshme dhe me sheqer) është e lidhur me praninë e akneve në moshën madhore”, tha ekipi i drejtuar nga dermatologu Dr Emilie Sbidian, nga Spitali Mondor në Paris.
Një dermatologe amerikane që lexoi raportin nuk u befasua. “Ky studim i ri konfirmon atë që kam besuar gjithmonë, se ushqimi i duhur është një komponent i rëndësishëm i trajtimit të puçrrave,” tha Dr. Michele Green, nga Spitali Lenox Hill në Neë York City.
Fajtori i mundshëm? Efektet e ushqimeve në hormonet, tha ajo. “Një nga arsyet që kjo dietë e lartë” glicemike “- me sheqer të lartë – shkakton puçrra është që ndryshon dinamikën normale të hormoneve të dikujt,” shpjegoi Green. “Këto dieta me sheqer të lartë mund të shkaktojnë një rritje të niveleve të insulinës dhe kjo ndikon në hormonet e tjera, të cilat çojnë në zhvillimin e akneve”.
Duke shtuar këtë, Green tha se ka edhe studime të tjera në vazhdim. Studimi i ri u përqëndrua në puçrrat tek të rriturit, jo te njerëzit më të rinj se 18 vjeç. Për dallim nga shumë studime paraprake, kjo ishte veçanërisht rigoroze. Mijëra pjesëmarrës francezë plotësuan rekorde dietike të vlerësuara nga studiuesit, për një periudhë dy-javore. Në këto ditarë ushqimesh, pjesëmarrësit regjistruan të gjitha ushqimet dhe pijet e konsumuara, dhe në çfarëdo lloj sasie. Ata gjithashtu regjistruan ndonjë incidencë të një shpërthimi të akneve. Rezultati: Pas rregullimit të një numri faktorësh shqetësues, ushqime të caktuara – qumështi, yndyrna dhe sheqeri – u shfaqën si shkaktarë të mundshëm të puçrrave.
Sasia kishte rëndësi. Për shembull, të pish një gotë qumësht në ditë rrit gjasat e një shpërthimi me 12%, dhe një gotë pije me sheqer (si sode) e rriti atë me 18%. Por nëse pinë pesë gota ose nga një pije me sheqer ose qumësht brenda ditës, dhe shanset për të zhvilluar akone u rritën më shumë se dyfish ose 76%, respektivisht.
Ushqimet yndyrore dukeshin se nuk e favorizojnë lëkurën e njerëzve, qoftë: Një pjesë e ushqimit të yndyrnave (mendoni ushqime të skuqura, burgerët) ose një trajtimi me sheqer (ëmbëlsirë me sheqer, cookies) rritën shanset për një shpërthim prej 54%, zbuloi studimi.
Dhe “një vakt i plotë i produkteve yndyrore dhe sheqer” rriti shanset më shumë se tetëfish, raportoi grupi i Sbidian. Në përgjithësi, “të rriturit me puçrra aktuale u zbuluan se kishin më pak të ngjarë të kishin një model të shëndetshëm diete,” përfundoi ekipi francez.
Po në lidhje me çokollatën? Futja e çokollatës me qumësht dukej e lidhur me rrezikun e akneve, duke rritur shanset për një shpërthim me 28%, zbuluan studiuesit. Por konsumi i çokollatës më pak të yndyrshme të zezë në të vërtetë ishte e lidhur me një shans 10% më të ulët për puçrrat. Ushqimet më të shëndetshme – siç janë perimet, peshqit dhe më shumë bazë bimësh – ishin gjithashtu të lidhura me uljet e akneve për të rriturit, treguan rezultatet.
Për shumë njerëz, puçrrat nuk janë thjesht një shqetësim kozmetik, theksoi Green.
“Pacientët e akneve vuajnë nga vetëvlerësimi i ulët dhe depresioni, dhe shumë prej tyre vazhdojnë të kenë plagë fizike të akneve, të cilat i mbartin në fytyrë për një jetë të tërë,” tha ajo.
Në fakt, “puçrrat janë një çështje jashtëzakonisht e rëndësishme dhe emocionale që shpesh shpërfillet,” shtoi Green. “Më shumë studime duhet të bëhen, por është shumë e rëndësishme të hetohet roli i dietës, ushqimit dhe kimikateve, dhe efekti i tyre në nivelet hormonale të gjakut, aknet dhe shëndetin tonë në përgjithësi”, tha ajo.
Studimi u botua në internet më 10 qershor në JAMA Dermatology.