MENU
klinika

Merkel zbulon planet për ndryshimin

Evropa tregoi sa e brishtë është…

18.06.2020 - 09:55

Në një fjalim para Parlamentit gjerman të enjten, Kancelarja gjermane Angela Merkel përshkroi çështjet për të cilat ajo besonte se do të ishin kryesoret në presidencën e ardhshme gjermane prej 6 muajsh të Këshillit të Bashkimit Evropian.

Merkel tha se koronavirusi përfaqësonte sfidën më të madhe me të cilën BE ishte përballur në historinë e saj. “Pandemia ka zbuluar se sa i brishtë është ende projekti Evropian,” tha kancelarja.

“Evropa ka treguar sa e ndjeshme është. Kohezioni dhe solidariteti nuk kanë qenë kurrë aq të rëndësishëm sa janë sot”, tha ajo.

Angela Merkel

Si të përballohet sfida

Ndikimi i pandemisë gjithashtu ka treguar se Evropa duhet të marrë më shumë përgjegjësi globalisht. Autoritaristët, tha ajo, e kishin përdorur krizën në avantazh të tyre. “Ata duan të dëmtojnë shtetin e ligjit. Ata duan të dëmtojnë dinjitetin e njerëzve. Ata duan të minojnë të drejtat e njeriut dhe të drejtat civile të njerëzve”, tha kancelarja.

Në veçanti, përhapja e dezinformatave përfaqësoi një sfidë globale për Evropën.

Për çfarë foli tjetër foli

Merkel gjithashtu tha se marrëdhëniet e BE me Kinën do të ishin një çështje kryesore. Kancelarja tha që ajo favorizoi “dialogun me mendje të hapur”, në të cilën Evropa foli me një zë, veçanërisht për çështjen e Hong Kongut.

Temat e tjera ishin dixhitalizimi dhe kalimi në një ekonomi me klimë neutrale.

Jessica Bateman How coronavirus restored German faith in experts ...

Pse fjalimi i Merkel është i rëndësishëm tani?

Merkel foli përpara një samiti të BE të Premten që pritej të përqëndrohet tek zgjidhja e buxhetit të bllokut në vitet në vazhdim, si dhe tek programi i rindërtimit të bllokut për ekonominë që del nga pandemia e koronavirusit.

Të martën, Merkel i tha grupit të saj konservator parlamentar se ajo nuk pret marrëveshje të plotë për asnjë çështje në ditët e ardhshme.

Por, në fjalimin e Bundestag-ut, kancelarja tha që ajo shpresonte për marrëveshje përfundimtare për planin e rimëkëmbjes deri në fund të korrikut.

“Do të ishte më së miri nëse mund të arrinim një marrëveshje përpara pushimit të verës,” tha Merkel, duke bërë thirrje që vendet anëtare të arrijnë kompromisin në mënyrë që një marrëveshje të mund të ratifikohej në të gjithë bllokun deri në fund të vitit.

Presidenca e Këshillit të Bashkimit Evropian kalon midis vendeve anëtare me rotacion dhe zgjat për një periudhë gjashtë mujore.

Përkthyer dhe përshtatur nga Deutsche Welle/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Planet dhe axhenda e Merkelit

Ç’pritet nga presidenca gjermane e BE?