MENU
klinika

Ja si ta mbështesni

Fëmija juaj është autik dhe në depresion?!

11.06.2020 - 19:03

Siç e di çdo prind, jeta e adoleshencës është plot sfida, nga stresi mbi shkollën tek marrëdhëniet shoqërore dhe ndryshimet fizike për shkak të pubertetit. Kjo fazë e jetës mund të jetë veçanërisht sfiduese për ata me çrregullim të spektrit autik (ASD). Një studim i fundit zbuloi se adoleshentët dhe të rriturit e rinj me ASD kanë gati tre herë më shumë të ngjarë të zhvillojnë depresion sesa moshatarët e së njëjtës moshë pa ASD.

Cilat janë simptomat tipike të depresionit?

Ndërsa trishtimi i rastit është një pjesë normale e jetës, trishtimi i vazhdueshëm mund të jetë një shenjë depresioni. Shenja dhe simptoma të tjera të zakonshme të depresionit mund të grupohen në modele të të menduarit, ndryshime në sjellje dhe simptoma fizike. Modelet e zakonshme të të menduarit që shihen në depresion përfshijnë fajin, pavlefësinë, shqetësimin e tepërt dhe mendimet e vdekjes . Ndryshimet në sjellje përfshijnë tërheqjen sociale, rritjen e nervozizmit dhe uljen e interesit për aktivitetet e preferuara. Simptomat fizike përfshijnë ndryshime të oreksit, probleme me gjumin dhe energji të ulët.  Nëse dikush ka ASD, njohja e simptomave të depresionit mund të jetë sfiduese.

Ekzistojnë disa aspekte të ASD që mbivendosen me simptoma të depresionit, duke përfshirë vështirësinë në identifikimin dhe raportimin me saktësi të humorit, gamën e kufizuar të shprehjes së fytyrës, problemet e gjumit dhe tërheqjen sociale. Për shkak të kësaj mbivendosjeje, një vlerësim i depresionit duhet të përfshijë vëzhgues të shumtë (kujdestarë që kuptojnë ASD të një adoleshenti, mësuesit, mjekët). Një vlerësim gjithashtu duhet të marrë parasysh nëse ka një ndryshim në sjelljen dhe funksionimin e zakonshëm të fëmijës . Simptomat e depresionit zakonisht vazhdojnë të paktën dy javë dhe paraqesin një ndryshim të qartë nga sjellja e tyre tipike. Disa tipare të depresionit që mund të jenë më të spikatura tek adoleshentët me ASD përfshijnë një rritje të sjelljeve të lidhura me ASD, nervozizëm dhe sjellje vetë-dëmtuese. Shumë adoleshentë me ASD kanë interesa shumë specifike. Këto interesa mund të bëhen më pak tërheqëse për adoleshentin, ose të zhvendoset për t’u bërë më i vetmuar gjatë depresionit; për shembull, dikush që kënaqet duke vizatuar karaktere vizatimor mund të tërheqë personazhe më të pakënaqur. Ju gjithashtu mund të vëreni sjellje më të qara, agresive dhe një rënie të kujdesit për veten, si refuzimi për tu larë ose ngrënë ushqim. Edhe pse shumë prindër shqetësohen se puberteti në vetvete mund të shkaktojë agresion të përkeqësuar, shpesh nuk ndodh kështu, dhe mundësia e depresionit duhet të merret seriozisht.

Çfarë  duhet të bëjnë prindërit dhe kujdestarët nëse kanë të bëjnë me një adoleshent me ASD që mund të jetë në depresion?

Nëse prindërit dyshojnë se fëmija është në depresion, ata duhet të përpiqen të pyesin për gjendjen shpirtërore të tij . Disa adoleshentë me ASD do të jenë në gjendje të thonë se si po ndihen, ndërsa të tjerët mund të kenë vështirësi me këtë. Është  e zakonshme që adoleshentët me ASD të përgjigjen duke thënë se ndjehen të uritur, të lodhur ose të mërzitur. Nëse prindërit mbeten të shqetësuar për depresionin, një pediatër ose klinik i shëndetit mendor mund të kryejë një vlerësim më të thelluar.

Mund të jetë e dobishme ta përgatisni për një vlerësim duke i thënë se qëllimi i vizitës është të krijojë një plan trajtimi që do ta ndihmojë të ndjehet më mirë. Vlerësimi do të përfshijë një vlerësim të gjendjes shpirtërore, një diskutim mbi ndryshimet e jetës ose stresit, një përmbledhje të kushteve të kaluara mjekësore dhe të shëndetit mendor, histori familjare të sëmundjes mendore dhe një vlerësim të sigurisë. Meqenëse disa njerëz me depresion shumë kanë mendime për vdekje ose duan të vrasin veten, është shumë e rëndësishme që vlerësimi të vlerësojë për këto lloje mendimesh, në mënyrë që ekipi i trajtimit të mund të punojë me adoleshentin dhe familjen për të ulur rrezikun.

Pasja e ASD rrit rrezikun e depresionit tek adoleshentët, por shumë trajtime efektive janë në dispozicion. Për fat të mirë, ka shumë trajtime në dispozicion për depresion. Një qasje gjithëpërfshirëse e trajtimit për depresionin mund të adresojë stresorët shtëpiak, social dhe arsimor, dhe mund të përfshijnë ndryshime në stilin e jetës, terapinë e të folurit dhe medikamente. Strategjitë e përgjithshme të jetesës që mund të përmirësojnë qëndrueshmërinë dhe mirëqenien mendore përfshijnë ushtrime të rregullta, gjumë adekuat, ushqim të mirë dhe ndihmë në zgjidhjen e situatave stresuese.

Për shkak se shumë nuk e pëlqejnë ndryshimin, ata mund të rezistojnë ndaj këtyre ndryshimeve në mënyrë jetese. Dy lloje të terapive të bisedës, të cilat janë demonstruar se janë efektive për trajtimin e depresionit tek adoleshentët me ASD, përfshijnë terapi njohëse të sjelljes (CBT) dhe aktivizimin e sjelljes (BA). CBT përqendrohet në ndihmën në ndryshimin e modeleve dhe sjelljeve jo të dobishme për të përmirësuar gjendjen shpirtërore; BA përmirëson gjendjen shpirtërore duke ndihmuar një person të planifikojë aktivitete të këndshme për të rritur mundësi për përvoja pozitive.

Meqenëse adoleshentët me ASD të cilët nuk e shohin veten në depresion mund të jenë rezistentë në provimin e terapisë së bisedës, një terapist mund të fillojë duke bashkëpunuar me atë për të identifikuar qëllimet përkatëse të trajtimit. Medikamentet gjithashtu mund të jenë të dobishëm; megjithatë, nuk ka studime të publikuara të antidepresantëve posaçërisht për depresionin në ASD. Është  e rëndësishme të filloni antidepresantë në doza të ulëta dhe të rritni dozën ngadalë, pasi që ata mund të kenë më shumë vështirësi në komunikimin e efekteve anësore. Thënë kjo, është e rëndësishme të punoni me mjekun  që të vazhdoni të rritni gradualisht dozën e ilaçeve nëse adoleshenti mbetet në depresion dhe nuk po përjeton efekte anësore. Efektet anësore të zakonshme të antidepresantëve përfshijnë dhimbjen e kokës, problemet e tretjes, ankthin në rritje dhe ndryshimet në gjumë ose energji. Nëse antidepresuesi i parë nuk është efektiv, atëherë ia vlen të provoni një lloj tjetër të antidepresantit.

Edhe pse adoleshentët dhe të rinjtë me ASD mund të jenë në rrezik më të lartë për depresion, është një gjendje e trajtueshme me shumë mundësi trajtimi për të ndihmuar në ndërtimin e aftësisë së qëndrueshme, uljen e ashpërsisë së simptomave dhe rivendosjen e cilësisë së jetës.