MENU
klinika

Ja si funksionon

Keni dëgjuar për dietën mesdhetare?

07.06.2020 - 14:19

Kush është dieta mesdhetare

Dieta mesdhetare bazohet në zakonet tradicionale të ngrënies nga vitet 1960 të njerëzve nga vendet që rrethojnë Detin Mesdhe, si Greqia, Italia dhe Spanja. Kjo dietë inkurajon konsumin e ushqimeve të freskëta, sezonale dhe lokale.

Dieta mesdhetare nuk është një dietë e vetme e përshkruar, por një model i përgjithshëm i ngrënies me bazë ushqimore, i cili shënohet nga dallimet lokale dhe kulturore në të gjithë rajonin e Mesdheut.

Pra, nga cilat ushqime përbëhet?

Dieta karakterizohet në përgjithësi nga një konsum i lartë i ushqimeve me bazë bimore (p.sh. fruta dhe perime të freskëta, arra dhe drithëra) dhe vaj ulliri, një konsum mesatar i peshkut dhe shpendëve, dhe konsum të ulët të produkteve të qumështit (kryesisht kos dhe djathë) , mish të kuq dhe të përpunuar, dhe ëmbëlsirat.

Vera zakonisht konsumohet në moderim dhe normalisht, me një vakt. Një fokus i fortë është vendosur në aspektet sociale dhe kulturore, siç janë vaktet komunale, pushimi pas ngrënies dhe aktiviteti i rregullt fizik.

Në ditët e sotme, kjo dietë nuk është më e ndjekur po aq gjerësisht siç ishte 30-50 vjet më parë, pasi dietat e njerëzve që jetojnë në këto rajone po bëhen më ‘të perëndimizuar’ dhe më të larta në ushqime të dendura me energji.

Çfarë thotë shkenca mbi këtë dietë?

Përfitimet shëndetësore të lidhura me dietën mesdhetare mbështeten nga prova shkencore. Dieta mesdhetare është e lidhur me vdekshmëri dhe sëmundshmëri më të ulët të të gjitha shkaktarëve (shfaqja e sëmundjes), dhe ka qenë e lidhur me përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë një rrezik më të ulët të kancerit, sëmundjes konjitive dhe sëmundjeve kardiovaskulare, si dhe sindromën metabolike, mbipesha dhe diabetin.

 

Dermatologia është kategorikisht kundër

Bëni këtë gabim sa herë depiloheni?

Vera dhe plazhi janë afër

Si t’i bëheni gati për këtë sezon

Ja si mund t'i trajtojmë!

Pse na fryhen këmbët në verë?

Ju duhen 3 përbërës që i keni në shtëpi

Si të largoni njollat e vajit nga pëlhura?