MENU
klinika

Monitorimi është thelbësor

Kimioterapia dhe humbja e dëgjimit….

29.06.2020 - 17:35

Trajtimi për kancer është një kohë e vështirë për pacientët dhe familjet e tyre. Ndërsa ka përfitime të konsiderueshme të kimioterapisë në trajtimin dhe menaxhimin e shumë llojeve të kancereve, disa nga efektet anësore negative mund të mos jenë gjithmonë aq të dukshme.

Një nga efektet e mundshme negative të kimioterapisë për të cilat mund të mos jeni të vetëdijshëm është humbja e dëgjimit. Humbja e dëgjimit e shkaktuar nga kimioterapia në përgjithësi konsiderohet një lloj humbje e papritur e dëgjimit, kështu që monitorimi i dëgjimit para dhe pas trajtimit me testet e dëgjimit është i rëndësishëm.

Si lidhen kimioterapia dhe humbja e dëgjimit?

Humbja e dëgjimit si një efekt anësor i mundshëm i kimioterapisë ka më shumë të ngjarë te kemoterapitë që hyjnë në kategorinë e ilaçeve me bazë platin, të tilla si cisplatin ose karboplatin. Terapia me cisplatin përdoret në një shumëllojshmëri të protokolleve të trajtimit, por më së shpeshti përdoret në kanceret gjinekologjike (vezore dhe qafës së mitrës) dhe në kokë dhe qafë. Përveç cisplatinës, ka raporte për humbje të dëgjimit me disa terapi të melanomës të drejtuara nga imuniteti. Mënyra se si kimioterapia shkakton humbjen e dëgjimit është komplekse, por në fund të fundit ajo shkakton dëmtim të përhershëm të qelizave të veshit të brendshëm përgjegjës për dëgjimin. Më e rëndësishmja, humbja e dëgjimit shpesh ndikon në dëgjimin e mprehtë, gjë që ka pak ndikim në nevojat e përditshme të dëgjimit.

Humbja e dëgjimit nuk ndodh gjithmonë nga kimioterapia

Ekzistojnë disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e humbjes së dëgjimit, dhe nëse planifikoni të merrni llojet e terapive të përmendura, është e rëndësishme që të diskutoni faktorët e rrezikut për humbjen e dëgjimit të shkaktuar nga kimioterapia me ekipin e onkologjisë.

Si do ta di nëse dëgjimi im preket nga kimioterapia?

kolana e librave

Simptomat e humbjes së dëgjimit mund të shoqërohen me një kumbim në veshë ose në tringëllimë në veshë. Një nga mënyrat më të besueshme për të ditur nëse dëgjimi është prekur nga kimioterapia është të testoni dëgjimin me një audiolog ose mjek për vesh, hundë dhe fyt (otorinolaringolog). Është  e rëndësishme që dëgjimi të testohet para dhe pas kimioterapisë; statusi i dëgjimit para trajtimit do të shërbejë si bazë, në mënyrë që çdo ndryshim të mund të identifikohet në testimin vijues.

Identifikimi i humbjes së dëgjimit me kimioterapi është sfidues, sepse njerëzit kanë kaq shumë gjëra për të marrë parasysh gjatë planifikimit të trajtimit, dhe testet e dëgjimit fillestar mund të jenë një test pasues. Në mënyrë të ngjashme, humbja e dëgjimit nuk mund të jetë gjithmonë një simptomë që njerëzit e konsiderojnë gjatë terapisë, kështu që lehtë mund të injorohet. Ju mund t’i kërkoni mjekut dhe onkologut trajtues mënyrat më të mira për të vlerësuar dëgjimin përgjatë gjithë trajtimit.

Çfarë  mund të bëj nëse pësoj humbje të dëgjimit gjatë ose pas kimioterapisë?

Nëse keni ndonjë ndryshim në dëgjim ose zhurmë kumbuese në veshë në çdo kohë gjatë trajtimit, është thelbësore që të njoftoni menjëherë mjekun, sepse është e rëndësishme të bëni një test dëgjimi. Një nga sfidat me humbjen e dëgjimit të shkaktuar nga kimioterapia është se shpesh është e përhershme. Sfidat e mëtejshme ekzistojnë sepse ekzistojnë disa mundësi të dobishme trajtimi për pacientët që pësojnë humbje të dëgjimit si rezultat i kimioterapisë, kështu që njohja e hershme dhe monitorimi i vazhdueshëm është thelbësor. Edhe pse janë bërë shumë përpjekje për të identifikuar terapi të dobishme për të kthyer dëgjimin, asgjë nuk është aprovuar aktualisht. Ju mund të provoni ilaçe steroide nëse vëreni humbje të dëgjimit, e cila mund të ofrojë përfitim të mundshëm për disa njerëz. Për shkak të natyrës së përhershme të humbjes së dëgjimit dhe pak opsioneve të mundshme të trajtimit, nëse gjatë kimioterapisë shfaqni ndonjë simptomë të humbjes së dëgjimit ose tringëllimë në veshë, kjo mund të kërkojë ndryshime në terapi për disa njerëz, në varësi të shumë faktorëve, përfshirë natyrën e kancerit dhe trajtime të disponueshme.

Humbja e dëgjimit e shkaktuar nga kimioterapia është sfiduese, por e menaxhueshme.

Humbja e dëgjimit nga kimioterapia është shpesh jashtë nivelit që ndikon në funksionimin e përditshëm të dëgjimit; megjithatë, është akoma një efekt anësor sfidues dhe shqetësues për njerëzit që marrin trajtimin e kancerit. Ndërsa terapitë e ilaçeve që synojnë kthimin e simptomave janë të kufizuara, rehabilitimi i dëgjimit me aparate dëgjimi është një opsion nëse përjetoni humbje dëgjimi. Njohja e potencialit për rrezikun e humbjes së dëgjimit para fillimit të kimioterapisë është thelbësore për të siguruar që janë ndërmarrë hapat e duhur për të monitoruar dëgjimin, rregullimin e kimioterapisë dhe ndoshta parandalimin e dëmtimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Historia e pazakontë e Endrit

“Tumori i trurit”- më thanë mjekët!

Historia e 30-vjeçares Alisona

Ajo ka luftuar me lupusin, veshkat dhe kancerin