MENU
klinika

Prirje të reja...

Si ndikoi koronavirusi në demokracinë evropiane?

24.06.2020 - 13:56

Pandemia e koronavirusit po shkakton disa tendenca  në demokracinë evropiane. Ka disa kriza që po e dëmtojnë demokracinë në Evropë, por nga ana tjetër ka përpjekje demokratike në një numër fushash.

Pas një dekade të trazuar me sfida të shumta, demokracia evropiane është tensionuar më tej nga pandemia e koronavirusit.

Dimensionet shëndetësore, ekonomike dhe sociale të krizës kanë kuptuar tërhequr vëmendjen më të madhe në debatet e politikave dhe analitike, edhe aspektet politike të pandemisë gjithashtu do të jenë të rëndësishme.

Një nga më të rëndësishmit është që koronavirusi paraqet rreziqe të mëdha për demokracinë evropiane.

Politika e koronavirusit po luan në nivele të shumta, dhe proceset demokratike po tërhiqen dhe shtrihen në drejtime të ndryshme.

Orbán Exploits Coronavirus Pandemic to Destroy Hungary's Democracy ...

Në këtë sfond, studiuesit po kërkojnë sesa shumë pandemia po teston brishtësinë e demokracisë së Evropës.

Ata kërkojnë të dine se cilat të drejta demokratike janë dhe nuk janë vënë në rrezik, si koronavirusi mund të çojë në forma të reja të integrimit evropian dhe si ka ndikuar pandemia në shoqërinë civile evropiane.

Duhet parë dinamika politike në tre vende individuale evropiane: Gjermania, që supozohet se ka ecur mirë, dhe Hungaria dhe Polonia, ku demokracia është më shumë në rrezik.

Një strategji më e mirë demokratike evropiane mund të jetë pjesë integrale e përgjigjeve të koronavirusit për një afat të gjatë.

Airplane at the airport warning sign coronavirus

Ekziston një larmi e mjaftueshme në trendet politike pandemike, por në shumë aspekte koronavirusi do të stimulojë prirjet ekzistuese pozitive dhe negative në demokracinë evropiane.

Këto prekin vetëm sipërfaqen analitike, por duhet reflektim për këto çështje politike, të cilat do të bëhen gjithnjë e më të rëndësishme pas krizës së koronavirusit.

Ky botim është pjesë e projektit të Carnegie Europe, “Reshaping European Democracy” .

Përkthyer dhe përshtatur nga Carnegie Europe/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, viti i humbjeve të mëdha për Evropën…

Nga Project Syndicate

Demokracitë në rrezik