MENU
klinika

Vendi kërkon të negociojë objektiva të reja fiskale me kreditorët

Koronavirusi shtyn borxhin e Greqisë në pothuajse 200% të GDP-së

02.06.2020 - 10:59

Greqia dëshiron të negociojë objektiva të reja fiskale me kreditorët e saj në zonën e euros pasi kriza e koronavirusit ka shtyrë grumbullin e borxhit të saj në pothuajse 200% të produktit të brendshëm bruto.

Greqia, e cila ka kaluar përmes tre programeve të shpëtimit gjatë dekadës së fundit, u pajtua në vitin 2018 që të arrijë një tepricë të buxhetit parësor, kur të ardhurat e një qeverie janë më të larta se shpenzimet e saj, prej 3.5% deri në vitin 2022. Megjithëse ky nivel i kërkuar i tepricës kufizon aftësinë e qeverisë për të shpenzuar, erdhi në këmbim të kushteve më të buta të ripagimit të borxhit.

Sidoqoftë, ndërsa pandemia e koronavirusit e ndaloi ekonominë greke, ministri i financave të vendit tha për CNBC se do të diskutojë për objektivat e reja me homologët e tij të zonës së euros.

“Duke marrë parasysh atë që Eurogroup vendosi kohët e fundit, ne nuk i kemi këto objektiva në vitin 2020 dhe do të diskutojmë si Europë, në Eurogroup, objektivat, rregullat dhe kërkesat për 2021 e tutje duke marrë parasysh përgjigjen ndaj krizës së koronavirusit, “tha Christos Staikouras, ministri i financave i Greqisë.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Në vazhdën e pandemisë, politikëbërësit evropianë ranë dakord në mars të heqin caqet fiskale për secilin vend anëtar, duke u dhënë atyre më shumë rrugëdalje për të trajtuar tronditjen ekonomike. Sidoqoftë, kjo është menduar të jetë një masë e përkohshme në përgjigje të krizës ekonomike në të gjithë Bashkimin Europian.

Komisioni Europian, krahu ekzekutiv i BE-së, parashikoi në maj një raport të borxhit ndaj PBB-së prej 196.4% për Greqinë në vitin 2020 dhe 182.6% në 2021. Në vitin 2019, grumbulli i borxhit të Greqisë ishte në 176.6% të PBB-së.

“Sipas Komisionit Europian, ne nuk do të kemi rritjen më të madhe të borxhit ndaj PBB-së në vitin 2020, do të jemi rritja e katërt më e madhe, por do të kemi uljen më të madhe të këtij raporti në 2021,” tha Staikouras për CNBC, duke thënë se borxhi grek është i qëndrueshëm.