MENU
klinika

Pse Trump është rrezik?

Marrëdhëniet me SHBA-në/ Evropa ka një plan B!

15.06.2020 - 16:50

Konflikti i fundit midis SHBA-së dhe Gjermanisë lidhur me tërheqjen e trupave është bërë fokus i çështjeve globale për momentin.

Më 5 qershor, Presidenti amerikan Donald Trump, pa u këshilluar me Gjermaninë ose NATO-n, urdhëroi tërheqjen e 9.500 trupave amerikane nga Gjermania.

Sipas raporteve të mediave, ministrat e jashtëm të BE do të zhvillojnë bisedime me video me Sekretarin e Shtetit Amerikan Mike.

Më 4 qershor, senatorët amerikanë njoftuan një projekt-ligj për të zgjeruar sanksionet ndaj projektit të tubacionit të gazit gjermano-rus Nord Stream 2. Pothuajse në të njëjtën kohë, Kancelarja gjermane Angela Merkel nuk pranoi ftesën për të marrë pjesë në samitin e G7 në SHBA, dhe arsyeja ishte rreziku nga pandemia.

Kontradiktat midis Gjermanisë dhe SHBA janë shfaqur dukshëm gjatë viteve të kaluara.

Ata janë në kundërshtim për disa çështje: NATO-n, refugjatët, tregtinë, Marrëveshjen e Klimës në Paris, marrëveshjen bërthamore të Iranit dhe marrëdhëniet midis Gjermanisë dhe Rusisë.

Duhet të theksohet se konflikti SHBA-Gjermani është një pjesë e konfliktit më të gjerë midis Evropës dhe SHBA.

Në vitet e kaluara, administrata Trump ka injoruar interesat dhe shqetësimet e aleatëve të saj evropianë. Si pasojë, vendet evropiane kanë humbur besimin e tyre tek SHBA. Ata gjithashtu kanë vënë në dyshim vlerën dhe të ardhmen e aleancës transatlantike.

Administrata Trump shkel në mënyrë të njëanshme interesat kryesore të sigurisë evropiane. Për shembull, SHBA është tërhequr nga marrëveshja bërthamore e Iranit, ka vrarë një udhëheqës të rëndësishëm të ushtrisë iraniane pa njoftuar paraprakisht aleatët e saj.

Ajo intensifikoi konfliktet dhe tensionet palestineze- izraelite në Lindjen e Mesme.

SHBA e trajton Evropën si një konkurrente ekonomike dhe jo si një partner strategjik.

Për më tepër, SHBA tregon indiferentizëm dhe madje armiqësi ndaj integrimit evropian dhe është e lumtur kur sheh shkatërrimet e BE-së.

Shkurt, administrata aktuale e Trump është një sfidë për Evropën në shumë fusha të tilla si diplomacia, siguria, ekonomia, etj.

Nuk ka dyshim se përveç Trump, ka edhe arsye të tjera.

Së pari, ndryshimet në politikat gjeopolitike midis Evropës dhe SHBA janë bërë gjithnjë e më të dukshme.

Fokusi i strategjisë amerikane është zhvendosur në rajonin e Azisë e Paqësorit. Do të thotë që SHBA ka më pak ndjeshmëri ndaj shqetësimeve dhe interesave evropiane.

Shtetet e Bashkuara e konsiderojnë Kinën si kundërshtarin më të rrezikshëm.

Evropa ka interesat e veta dhe nuk e miraton domosdoshmërisht perceptimin e SHBA për kërcënimet e sigurisë. Interesat e sigurisë së Evropës janë kryesisht në zonat përreth saj.

Së dyti, konkurrenca midis SHBA-së dhe Evropës në fushën ekonomike po bëhet gjithnjë e më e ashpër dhe rivaliteti mes tyre po bëhet më i fortë.

Në sektorin tradicional të prodhimit, Evropa ka një avantazh më të madh se SHBA, dhe SHBA është gjithnjë e më e pakënaqur me faktin.

Së treti, ndryshime të mëdha po ndodhin brenda shoqërisë dhe politikës përkatësisht në Evropë dhe SHBA. Në të dyja anët e Atlantikut, populizmi është bërë një fenomen gjithnjë e më i dukshëm shoqëror dhe politik.

Falë populizmit dhe nacionalizmit të administratës Trump, SHBA është e destinuar të përçmojë të gjitha sistemet tradicionale të vlerave, përfshirë aleancën transatlantike.

Populizmi evropian i mbështetur nga SHBA do të dobësojë më tej të ashtuquajturën bazë të vlerës së aleancës transatlantike.

Në përgjithësi, kontradiktat dhe konfliktet midis Evropës dhe SHBA-së do të bëhen më të dukshme në të ardhmen.

Nga njëra anë, SHBA nuk është e gatshme të kontribuojë dhe nuk beson më se aleanca me Evropën është pasuri.

Nga ana tjetër, Evropa ishte mësuar me mbrojtjen e SHBA. Kështu, kontinenti ka nevojë urgjente të përshtatet me situatën e re, si dhe politikat e reja për SHBA.

Ndoshta është e pamundur që marrëdhëniet SHBA-Evropë të kthehen si më parë.

SHBA ka ndryshuar.

Ajo po merr masa ekstreme për të ruajtur pozicionin e tij hegjemonik, duke përfshirë dëmtimin e rendit ndërkombëtar dhe interesat e aleatëve.

Nga ana tjetër, Evropa gjithashtu po ndryshon. Mbretëria e Bashkuar është larguar nga BE, dhe SHBA ka humbur partnerin e saj më të madh që ndikon në Evropë.

Autori është drejtor i Institutit të Studimeve Evropiane në Institutin e Marrëdhënieve Ndërkombëtare të Kinës në Kinë.

Përkthyer dhe përshtatur nga Global Times/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Presidentja e Ke-së: Duhen investuar shumë miliarda

“Evropa ka nevojë për një Plan Marshall”

Nga Financial Times

7 mësime për Evropën!