MENU
klinika

Çfarë nxori studimi?!

Më shumë ujë, më pak infeksione të traktit urinar?

29.06.2020 - 16:56

Shumë  gra njohin sinjalet e një infeksioni të traktit urinar, ose UTI: dhimbje dhe djegie gjatë urinimit, shoqëruar me një thirrje të shpeshtë për ta bërë këtë.

Një ndryshim i thjeshtë në sjellje mund të ndihmojë në parandalimin e një UTI të zakonshme të njohur si cistit periodik në gratë, sipas një studimi të kontrolluar të publikuar në JAMA Interior Medicine. Studimi tregoi se pirja e ujit më shumë çdo ditë çoi në më pak episode të cistitit periodik dhe më pak nevoja për antibiotikë.

Farë është cystitis dhe çfarë shkakton UTI?

Cistiti i referohet një infeksioni në fshikëz, të cilën shumica e grave e njohin si një infeksion të traktit urinar. Cistiti është jashtëzakonisht i zakonshëm tek gratë, pjesërisht sepse anatomia femërore rrit rrezikun e infeksionit për shkak të afërsisë së uretrës me anusin. Gratë me diabet dhe ato që kanë anomalitë e traktit urinar janë gjithashtu në rrezik të rritur për cistit.

Pjesa më e madhe e infeksioneve (deri në 95%) shkaktohen nga një bakter, E. coli. Shenjat dhe simptomat e një infeksioni përfshijnë dhimbjen me urinim, frekuencën e rritur të urinimit dhe një rritje të nëvojës  për të urinuar.

Cili është trajtimi?

kolana e librave

Cistiti trajtohet me antibiotikë për tre deri në pesë ditë, në varësi të antibiotikut të përdorur.

A mund të parandalohen UTI-të?

Nëse keni pasur cistit, mund të keni dëgjuar sugjerime që kryesisht bazohen në prova anekdotike. Për të ulur rrezikun për cystit, gratë këshillohen që të urinojnë pas marrëdhënieve , të pinë lëng boronicë, të pinë më shumë lëngje në përgjithësi dhe të mbajnë zonën perineale,që shtrihet midis uretrës dhe anusit, të pastër. Provat janë të përziera nëse këto hapa mund të ndihmojnë në parandalimin e cistitit. Ky studim u përpoq të sigurojë prova të drejtpërdrejta mbi përfitimet e pirjes së lëngjeve shtesë.

Çfarë nxorri  studimi?

Pjesëmarrësit e studimit ishin 140 gra premenopauzale që përjetuan tre ose më shumë episode të cistitit në një vit dhe raportuan se pinin më pak se 1.5 litra lëngje çdo ditë, që është rreth 6 gota. Sasia mesatare e pjesëmarrësve që pinte çdo ditë ishte pak më shumë se një litër (1.1 litra, ose rreth 4 gota). Gratë u ndanë  në një nga dy grupet. Cdo ditë, një grup pinte sasinë e zakonshme të lëngjeve plus 1,5 litër ujë shtesë. Grupi i kontrollit pinte vetëm sasinë e zakonshme të lëngjeve. Gratë mbanin shënime duke regjistruar llojin dhe sasinë e lëngjeve që pinin brenda një dite. Urina u mat periodikisht për vëllim dhe u testua për statusin e hidratimit. Studimi zbuloi se gratë që pinin një 1.5 litër ujë shtesë kishin 50% më pak episode të cistitit periodik dhe kërkonin më pak antibiotikë sesa gratë që nuk pinin lëng shtesë.

Mund  të jeni në gjendje të zvogëloni mundësinë që të krijoni një infeksion duke pirë më shumë ujë çdo ditë. Është  një zgjidhje e thjeshtë e disponueshme për parandalim – dhe e mbështetur tani nga prova!