MENU
klinika

Ja si të veproni

Mendoni se fëmija juaj është alergjik ndaj qumështit të lopës?

01.06.2020 - 16:29

Kur foshnjat e vogla zhvillojnë të vjella, diarre dhe marramendje, disa prej tyre diagnostikohen se kanë një alergji ndaj proteinave të qumështit të lopës. Kur të bëhet kjo diagnozë, foshnjat që ushqehen me formulë duhet të kalojnë në një formulë të specializuar – dhe nënat e foshnjave që ushqehen me gji duhet të eliminojnë të gjitha bulmetet e qumështit nga dietat e tyre.

Problemi është që formula të specializuara janë shumë të shtrenjta, të cilat mund të jenë një barrë e vërtetë për familjet. Dhe eliminimi i gjithë qumështit nga dieta mund të jetë shumë e vështirë (është për t’u habitur se sa ushqime kanë qumështore në to), duke bërë që disa nëna të ndalojnë ushqyerjen me gji.

Të dy llojet e alergjive ndaj qumështit të lopës

Ka dy lloje alergjie nga qumështi i lopës. Njëri prej tyre është ndërmjetësuar përmes një lloji të imunoglobulinave të quajtur IgE, i cili shkakton alergji klasike të ushqimit. Ky lloj është më i lehtë për t’u diagnostikuar, pasi fëmijët kanë më shumë simptoma klasike të alergjisë si skuqje, ënjtje të fytyrës ose kruarje. Ekzistojnë gjithashtu teste gjaku që mund të ndihmojnë për të bërë diagnozën.

Lloji tjetër nuk ndërmjetësohet përmes IgE, dhe është më i ashpër për të diagnostikuar me siguri.

kolana e librave

Foshnjat me alergji ndaj qumështit të lopës jo të ndërmjetësuar nga IgE mund të kenë simptoma të ndryshme, të tilla si të vjella, marrje mendsh gjatë ose pas ushqyerjes, diarre ose gjak në jashtëqitje. Problemi është se shumë foshnje pa alergji mund të kenë të vjella, marramendje ose diarre – dhe ka arsye të tjera pse foshnjat mund të kenë gjak në jashtëqitje, duke përfshirë edhe një prerje të vogël në anus. E vetmja mënyrë për të diagnostikuar përfundimisht alergjinë e ndërmjetësuar jo IgE është të eleminoni të gjitha bulmetet, të shihni nëse fëmija bëhet më mirë – dhe pastaj të rivendosni përsëri bulmetin dhe të shihni nëse simptomat kthehen.

Për shumë arsye të kuptueshme, shumë mjekë dhe prindër nuk duan ta bëjnë këtë ri-prezantim sapo fëmija të bëhet më  mirë – por foshnja duke u bërë më mirë mund të mos ketë asnjë lidhje me ndryshimin e dietës.

Alergjia e qumështit të lopës është e rrallë

Sipas një komunikimi special të botuar në JAMA Pediatrics, ndërsa 14% e foshnjave raportohet se kanë alergji ndaj qumështit të lopës, vetëm rreth 1% e kanë në të vërtetë. Sa i përket kufizimeve të dietës për nënat që ushqehen me gji, autorët raportojnë se ato ka të ngjarë të mos jenë të nevojshme, edhe nëse ekziston një alergji e ndërmjetësuar nga IgE. Kështu që shumë nëna janë duke e rrezikuar ushqimin e tyre, ose duke ndaluar ushqyerjen me gji, pa ndonjë arsye të fortë.

Është  gjithashtu shqetësuese që në 81% të udhëzimeve të botuara për alergjinë ndaj qumështit të lopës, autorët e udhëzimeve raportuan një konflikt interesi me prodhuesit e formulave. Kjo nuk do të thotë që udhëzimet nuk janë të mira ose të sakta, por është shqetësuese që prodhuesit e formulave po mbështesin aq shumë studimin. Nëse foshnja juaj është diagnostikuar me alergji ndaj qumështit të lopës, dhe ju keni ndryshuar dietën e foshnjës ose tuajën, mos i ndaloni këto ndryshime pa folur me mjekun e fëmijës. Por patjetër bisedoni me mjekun dhe sigurohuni që e kuptoni saktësisht pse fëmija ka diagnozën dhe nëse ndonjë vlerësim i mëtejshëm ka kuptim.

Nëse keni një foshnjë të bezdisur që ka probleme me ushqyerjen ose dobësimin, si diarre ose gjak në jashtëqitje, sigurohuni që të bëni shumë pyetje nëse mjeku  diagnostikon alergji ndaj qumështit të lopës. Sigurohuni që është diagnoza e duhur për fëmijën , veçanërisht përpara se të bëni ndonjë ndryshim. Mos harroni se shqeyësimi dhe problemet me ushqyerjen dhe jashtëqitjet janë shumë të zakonshme tek fëmijët e vegjël – dhe shumica bëhen më të mirë pa asnjë trajtim më shumë se kalimin e kohës.