MENU
klinika

Ndoshta jo

Jeni alergjik ndaj penicilinës?!

01.06.2020 - 16:33

Alergjitë ndaj penicilinës janë alergjitë më të shpeshta të raportuara. Ky mund të jetë një problem i vërtetë; nëse jeni alergjik ndaj penicilinës, nuk është vetëm penicilina që nuk mund ta merrni. Ju nuk mund të merrni amoxicillin dhe antibiotikë të tjerë që janë jashtëzakonisht të ngjashëm, dhe është e kot nëse mund të merrni cefalosporinat (apo jo, siç është cefalexina ose cefdinir), një klasë tjetër krejtësisht e dobishme dhe e përdorur zakonisht me antibiotikë.

Ja si ndodh: me infeksionet më të zakonshme të tilla si infeksionet e veshit, fytin e rrjedhshëm ose infeksionet e lëkurës, nëse nuk mund t’ju japim penicilinë, mjekët përfundojnë me zgjedhje të kufizuara. Disa nga ato zgjedhje nuk funksionojnë – dhe disa prej tyre janë më të forta nga sa dëshirojmë, me më shumë efekte anësore.

Ky do të ishte thjesht një realitet i pashmangshëm i jetës për njerëzit me alergji ndaj penicilinës, nëse nuk do të ishte për faktin e thjeshtë që shumë prej tyre nuk janë aspak alergjikë ndaj penicilinës.

Si ndodh kjo? Epo, diagnoza e alergjisë ndaj ilaçeve në përgjithësi është ajo që ne e quajmë një “diagnozë klinike”, bazuar në shenja dhe simptoma sesa në një provë aktuale. Alergjia ndaj ilaçeve mund të shkaktojë shumë simptoma të ndryshme, të tilla si skuqje, të vjella dhe diarre. Kur një pacient që është me një mjekim zhvillon një nga këto simptoma, mjekët shumë shpesh përfundojnë duke diagnostikuar një alergji që të jenë në anën e sigurt. Në fund të fundit, alergjitë ndaj ilaçeve mund të jenë kërcënuese për jetën, dhe reagimet pas të parës shpesh janë më serioze.

kolana e librave

Por ka pengesa për këtë. Para së gjithash, ndonjëherë mjekët e bëjnë diagnozën bazuar në raportin e pacientit ose prindit, pa parë skuqjen ose ekzaminimin e pacientit. Për shembull: një prind thotë se fëmija kishte një skuqje, kështu që antibiotiku është ndalur dhe diagnostikohet një alergji – por rezulton se skuqja ishte thjesht një skuqje e pelenë, jo një alergji aktuale. Një grackë e dytë, më e zakonshme dhe më problematike është sepse simptomat e një alergjie ndaj ilaçeve mund të ngatërrohen lehtësisht me simptomat e një virusi ose gjendje tjetër, shpesh një alergji ndaj ilaçeve diagnostikohet kur simptomat u shkaktuan nga diçka tjetër plotësisht. Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë kur një fëmijë merr amoxicillin për një infeksion në vesh, pasi infeksionet e veshit zakonisht ndodhin kur një fëmijë ka një ftohje të shkaktuar nga një virus – dhe ato viruse mund të shkaktojnë skuqje dhe shumë simptoma të tjera. Viruset zakonisht shkaktojnë madje edhe të kruara, për të cilat zakonisht mendojmë se janë shkaktuar nga një alergji.

E gjithë kjo do të thotë që ka shumë njerëz atje që mendojnë se kanë një alergji që në të vërtetë nuk e kanë.

Në një studim të botuar së fundmi në revistën Pediatrics, studiuesit testuan 100 fëmijë, prindërit e të cilëve thanë se ishin alergjikë ndaj penicilinës bazuar në ato që studiuesit i quanin simptoma “me rrezik të ulët”. Këto simptoma të rrezikut të ulët përfshijnë skuqje, kruajtje, të vjella, diarre, rrjedhje të hundës dhe kollë. Ata gjithashtu përfshinë fëmijë, prindërit e të cilëve thanë se ishin alergjikë për shkak të një historie familjare të alergjisë. E dini se çfarë gjetën kur bënë teste për fëmijët? Asnjë prej tyre në të vërtetë nuk kishte një alergji ndaj penicilinës.

Kjo nuk do të thotë që dikush duhet të fillojë të injorojë një alergji të diagnostikuar ndaj penicilinës. Është  veçanërisht e rëndësishme të mos e injoroni atë nëse dikush ka atëo që studiuesit i quajnë simptoma të “rrezikut të lartë”, të tilla si flluska në lëkurë  ose ndonjë lloj tjetër problemi me frymëmarrjen, ënjtje të fytyrës ose pjesë të tjera të trupit, ligështim, një rënie të presionit të gjakut , ose simptoma të tjera të një reaksioni serioz alergjik.

Por kjo do të thotë që ju duhet të flisni me mjekun tnëse diagnoza e alergjisë bazohej në një simptomë të rrezikut të ulët. Mund të duhet të bësh testime të mëtejshme, apo edhe të provosh një dozë peniciline nën mbikëqyrjen mjekësore, mund të ketë kuptim të jesh i sigurt se alergjia, me të gjitha rreziqet e saj, me të vërtetë ekziston.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN