MENU
klinika

Një artikull për nënat shtatzëna

Misteret e fshehura të placentës që mund të zbulojë një eko

03.06.2020 - 16:58

Imazhi MRI ka zbuluar ndryshime kryesore në rrjedhën e gjakut në placentë te gratë shtatzëna që janë të shëndetshme dhe ato me preeklampsi (një gjendje në shtatëzani që karakterizohet nga presioni i lartë i gjakut, ndonjëherë me mbajtje të lëngjeve dhe protein në urinë).

Kjo mund të ndihmojë në shpjegimin se përse foshnjat e lindura nga nënat me preeklampsi shpesh janë më të vogla dhe të parakohshme, sipas studiuesve të Universitetit të Nottingham në Mbretërinë e Bashkuar. Skanimi i MRI zbuloi gjithashtu një gjetje të papritur: lidhjen e organeve të qëndrueshme për të ndihmuar në ruajtjen e rrjedhës së gjakut, thonë shkencëtarët.

Placenta është thelbësore për lëvizjen e ushqimit dhe oksigjenit nga nëna tek fetusi. Një placentë me funksionim jo të duhur mund të çojë në preeklampsi. Në këtë studim të ri, studiuesit e Nottingham përdorën MRI për të vëzhguar rrjedhjen e gjakut placentar në 34 gra me shtatzëni të shëndetshme dhe 13 gra me preeklampsi.

“Ne zbuluam se në shtatzënitë e shëndetshme gjaku rrjedh shumë ngadalë. Kjo në fillim duket e çuditshme por matjet tona të tjera sugjerojnë që kjo është një mënyrë në të cilën placenta mund të funksionojë në mënyrë efikase”, tha drejtuesi i studimit Neele Dellschaft, një studiues në hulumtimin në Nottingham’s School of Fizika dhe Astronomia. Modelet normale të rrjedhës së gjakut dhe oksigjenimi ishin më të ndryshueshëm në preeklampsi, shtoi ajo. Studiuesit gjithashtu identifikuan një “fenomen krejtësisht të ri”, të cilin ata e kanë quajtur “pompë mitroplacentale”.

kolana e librave

Është një tkurrje e placentës dhe e një pjese të murit të mitrës, e cila është e ngjitur – e ndryshme nga kontraktimet e njohura Braxton-Hicks që shpesh i paraprijnë kontraktimeve . Dellschaft tha që këto kontraktime të zbuluara rishtazi mund të funksionojnë për të parandaluar ngecjen e gjakut në pjesë të placentës. Bashkëautori i studimit Penny Goëland vuri në dukje se nuk ka mjete klinike tani për të vlerësuar drejtpërdrejt funksionin e placentës.

“Gjithcka  që mund të bëjmë është të vlerësojmë madhësinë dhe rritjen e foshnjës dhe rrjedhjen e gjakut në kordonin e kërthizës duke përdorur eko ultratinguj,” tha Goëland në një njoftim universitar për lajmet.

“Ky hulumtim demonstron se MRI është jashtëzakonisht e efektshme në sigurimin e informacionit të hollësishëm të saktësisht se çfarë po ndodh ndërmjet foshnjës dhe nënës dhe çfarë ndryshohet në një shtatëzani preeklampsike,” tha Goëland. “Është gjithashtu jashtëzakonisht emocionuese të zbulosh një fenomen krejt të ri fizik që ndodh gjatë shtatëzënësisë. Shpresojmë që në të ardhmen kjo njohuri të ndërtohet nga klinikët për të diagnostikuar dhe menaxhuar më mirë kushte si preeklampsia.”

Goëland është profesor në Qendrën e Imazheve Sir Peter Mansfield të Nottingham. Studimi u botua në internet në 28 maj në revistën PLOS Biology.