MENU
klinika

Pse ndodh kjo?!

Pacientët me veshka pendohen për fillimin e dializës

06.06.2020 - 10:47

Më shumë se 1 në 5 të rritur që marrin dializë për dështimin e veshkave u vjen keq që e filluan atë, zbulon një studim i ri.

Pacientët që filluan trajtimin të shtyrë nga  mjekët ose anëtarët e familjes, janë më pak të kënaqur me vendimin, raportuan studiuesit. Nga ana tjetër, pacientët të cilët thanë se do të diskutonin jetëgjatësinë me mjekët  dhe ata me vullnet të fortë kishin më pak të ngjarë të merrnin vetëm  vendimin e tyre për të filluar terapinë. Pasja e një diskutimi të sinqertë me një specialist të veshkave për të mësuar se si dializa mund të ndikojë në jetën tuaj mund të bëjë një ndryshim në kënaqësinë personale, thanë autorët. Studimi, i udhëhequr nga Dr. Saeed. Njëzet e një përqind e pacientëve thanë se ishin penduar për fillimin e dializës.

kolana e librave

Saeed rekomandoi tre strategji për të zbutur keqardhjen te pacientët me dështim të veshkave. “Publiku duhet të jetë i edukuar në lidhje me alternativat ndaj dializës, të tilla si menaxhimi konservator ose menaxhimi aktiv mjekësor pa dializë,” tha ai në një njoftim për lajme. Përveç kësaj, nefrologët duhet t’u japin pacientëve dhe anëtarëve të familjes informacione të hollësishme në lidhje me jetëgjatësinë dhe cilësinë e jetës me dhe pa dializë për të ndihmuar pacientët dhe anëtarët e familjes të vendosin nëse do të fillojnë trajtimin.

Së fundmi, “pacientët duhet të flasin me mjekët për jetëgjatësinë e tyre dhe të tregojnë një vullnet të fortë jetese,” tha Saeed.Raporti u botua në internet më 4 qershor në Revistën Klinike të Shoqatës Amerikane të Nefrologjisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Prioritetet e Ministrisë së Shëndetësisë

“Shëndetësia falas?”/ Ja çfarë pritet në 2020!

Historia e 30-vjeçares Alisona

Ajo ka luftuar me lupusin, veshkat dhe kancerin