MENU
klinika

Pak orë, produktivitet më i lartë?

Pandemia, ‘justifikimi i përsosur për të miratuar punën 4 ditë/javë’

01.06.2020 - 11:02

Për kompani të panumërta në të gjithë botën, COVID-19 ka shkaktuar fatkeqësi ekonomike dhe ka nxjerrë miliona njerëz nga vendet e tyre të punës. Por një grup fushatash thotë se pandemia e koronavirusit është mundësia ideale për të rishikuar modelet e punës për të rritur ekonomitë dhe për të përmirësuar mirëqenien e përgjithshme – dhe se tani është koha për të hedhur poshtë javën e punës pesë-ditore, 40-orëshe.

“COVID na jep justifikimin e përsosur për të parë me të vërtetë se çfarë është e ardhmja e punës. Ajo që po kalojmë është një gjë e tmerrshme. Por gjëja emocionuese e saj është që ne mund të rikrijojmë vendin e punës,” thotë Charlotte Lockhart, CEO e 4 Day Week Global. Ajo që dikur ishte një ide e parakohshme tani duket se po fiton vrull.

Zelanda e Re ka pasur një nga përgjigjet më të suksesshme në botë ndaj pandemisë koronavirus, por ekonomia e saj prapë mori një goditje të madhe. Tani kryeministrja Jacinda Ardern është duke mbështetur idenë e një pune katër-ditore për të ndihmuar në rritjen e turizmit vendas ndërsa përmirëson ekuilibrin punë-jetë.

“Unë dëgjoj shumë njerëz që sugjerojnë se duhet të kemi një javë pune 4-ditore. Në fund të fundit, kjo vërtetë është diçka midis punëdhënësve dhe të punësuarve. Por (…) ka shumë gjëra që kemi mësuar në lidhje me COVID dhe se fleksibilitetin e njerëzve që punojnë nga shtëpia apo produktivitetin që mund të nxitet nga kjo, “tha Ardern në një video live në Facebook këtë muaj.

Pak orë, produktivitet më i lartë?

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Kur Microsoft provoi një javë të punës katër-ditore në një filial në Japoni vitin e kaluar, ajo raportoi një rritje të produktivitetit 40%. Eksperimenti ishte pjesë e një projekti që shqyrtonte ekuilibrin punë-jetë dhe efektin e tij në produktivitetin dhe kreativitetin.

Java e punës 35-orëshe e Francës, e prezantuar dy dekada më parë, është njëra ndër më të shkurtrat në Europë. Prezantuar nga Kryeministri Socialist Lionel Jospin për të ulur papunësinë. Ajo ka ushqyer një imazh stereotip të një kombi të plaçkitur, por megjithatë vendi rregullisht vjen përpara nga pjesa tjetër e botës për sa i përket produktivitetit. Ndërsa është pak më e ulët se në Shtetet e Bashkuara dhe është ngadalësuar në vitet e fundit, PBB për orë pune në Francë është rreth 25% më e lartë se në pjesën tjetër të Bashkimit Europian dhe në vendet e tjera më të pasura në botë, sipas të dhënave të OECD .

Lockhart thotë se këndvështrimi i tmerrshëm ekonomik e bën idenë e një jave më të shkurtër pune edhe më të afërt, kur “përqendrimi në produktivitet është më i rëndësishëm se kurrë”. “Natyra njerëzore është se ne nuk mund të punojmë plotësisht për 37 ose 40 orë në javë,” tha ajo. “Ajo që ne mbrojmë është që nëse inkurajoni stafin tuaj të gjejë ato boshllëqe në ditën e tyre dhe pastaj të shpëtoj prej tyre në mënyrë që ata të kenë kohë pushimi, ju do shihni se kompania juaj do të marrë një minimum prej 20% më shumë produktivitet.”

Të ruajmë përqendrimin

Fakti që jetojmë në një epokë ku çdo gjë lidhet me internetin, dhe më shumë njerëz e kanë të vështirë ta ndërpresin punën, është pikërisht arsyeja pse Lockhart mendon se java e punës 40-orëshe nuk po funksionon më për ne. “Kur u krijua për herë të parë, ne nuk kishim smartphone, dhe email dhe të gjitha ato shpërqendrime dhe kështu ne në fakt duhet të krijojmë një disiplinë,” tha ajo.

Bllokimet e koronavirusit me javë të tëra kanë detyruar miliona prindër të bëjnë zgjidhje midis përkujdesjes për fëmijët e tyre dhe të përpiqen të punojnë nga shtëpia në të njëjtën kohë – duke luftuar me ndërprerje të vazhdueshme dhe duke planifikuar punë rreth kohës së kushtuar për shplodhje apo për gjumë. (Euronews)