MENU
klinika

Historia e Anitës

Pasi shpëtoi burrin nga një sulm në zemër, ajo lindi djalin…

10.06.2020 - 10:27

Pothuajse  gati për të lindur fëmijën e saj të parë, Anita u zgjua në 5 të mëngjesit të mëngjesit për të shkuar në banjë dhe pa burrin e saj, i cili dukej se po gërhiste. Andrea bëri një tingull të frikshëm të ngjashëm më një “gargarë”, kështu që ajo vrapoi për të marrë pompën e astmës.

Kur e pa që pompa nuk po funksiononte ,telefonoi urgjencën dhe mjekët i thanë se duhej ti jepte ndihmën e shpejtë derisa të vinte ambulanca. Pas disa pyetjeve, mjeku përcaktoi se Andrea ishte në arrest kardiak dhe trainoi Anittën si ti jepte ndihmë . Ajo vazhdoi për pesë minuta derisa të mbërriti ambulance , dhe mjekët tronditën zemrën e Andreas derisa erdhi sërish në jetë.

“Në kokën time unë thjesht vazhdoja të mendoja,” Kjo nuk mund të ndodhë. Ne do të kemi një fëmijë nesër. Kjo nuk mund të ndodhë. Në asnjë mënyrë kjo nuk duhet të ndodhë, ” tha Anita.

Në spital, mjekët e vendosën Andrean në një gjendje kome të shkaktuar për të mbrojtur trurin dhe e lanë trupin të pushojë dhe të shërohet. Një skanim MRI dhe CT treguan se truri  ishte fryrë ndjeshëm.

“Ata po flisnin në aspektin mjekësor dhe unë u ula dhe po dëgjoja,” tha Anita. “Gjithë sa dëgjova ishin shanset me të vërtetë të ulëta për të mbijetuar”.

Ndërsa ekipi mjekësor u hodh në historinë mjekësore të familjes, ata mësuan se xhaxhai i tij kishte një sulm në zemër të lidhur me sindromën Ëolff-Parkinson-white. Crregullim që mund të shkaktojë mosfunksionim të rrugëve elektrike të zemrës. Një elektrokardiogram konfirmoi se Andrea e kishte këtë gjendje. Të nesërmen, mjekët filluan ngadalë të ngrinin temperaturën e trupit. Ata i thanë familjes se mund të duheshin ditë ose javë që ai të tregonte shenja jete. Ndërsa Anita kërkoi në telefonin e saj për një këngë të njohur për të luajtur për Andrean , babai i tij vuri re lëvizjen e supeve që ai bëri. Infermierja e pyeti Andrean nëse mund të hapte sytë.

“Ai hapi sytë,” tha Anita.

Andrea u trondit dhe u hutua kur e gjeti veten në një shtrat spitalor.

“Nuk e kuptova atë që ndodhi për ca kohë,” tha ai. Infermieret e pyetën nëse i kujtohej emri i tij, festa e fundit, në cilin vit ishte dhe kush ishte president. Ai i dha të gjitha përgjigjet ashtu si duhet. Atëherë ata e pyetën nëse ai kujtohej që ai dhe Anita kishin një fëmijë. E kujtoi dhe këtë.

Pas një ndryshimi në jetën e tyre , Anita ishte gati të lindte djalin. Para se të dilte nga spitali, mjekët rregulluan çrregullimin e ritmit të zemrës së Andreas duke stabilizuar shtigjet elektrike shtesë në zemër. Mjekët gjithashtu e dërguan në shtëpi duke veshur një pajisje si jelek për të dhënë një goditje elektrike për të ndërprerë një ritëm të rrezikshëm të zemrës, nëse ishte e nevojshme. Një provë tre muaj më vonë përcaktoi që zemra e Andreas ishte mirë. Ai nuk ka pasur asnjë problem  që nga ajo ditë në tetor 2018.

“Nëse personi në telefon do të më kishte thënë se unë vetëm duhet të lutesha fort dhe të prisja ndihmën sa të vinte ambulance ,ai do të kishte vdekur me siguri” – tha Anita.