MENU
klinika

BE dhe koronavirusi

Solidariteti ka qenë gjithmonë aty…

11.06.2020 - 12:22

Solidariteti ka ardhur në forma të ndryshme ndërsa Evropianët përballen me pandeminë koronavirus, kjo është një nga pasqyrat kryesore nga Ndjekësi Evropian i Solidaritetit i ECFR.

Ky mjet i ri ndërveprues lejon të gjithë të imagjinojnë mënyrat me të cilat Evropianët mbështetën njëri-tjetrin gjatë kësaj periudhe.

Ajo ndan raste nga e gjithë kontinenti i solidaritetit pan-Evropian midis shteteve anëtare të Bashkimit Evropian, institucioneve të BE-së dhe shoqërisë civile evropiane. Gjurmuesi zbërthen “solidaritetin”.

27 Marsi 2020 ishte dita më e errët e Italisë në krizën koronavirus, 919 italianë vdiqën nga Covid-19. Shpejt ambasadori i Italisë në BE, Maurizio Massari, shprehu publikisht zhgënjimin e tij për kakofoninë e kufizimeve të eksportit dhe mbylljet e kufijve . “Tani është koha për veprime urgjente që janë të shpejta, konkrete dhe efektive,” u përgjigj ai më 10 mars.

Thirrja e Masarit nuk ishte pa efekt. Së shpejti, furnizimet e urgjencës mjekësore filluan të arrijnë dhe numri i infeksioneve të reja të reja filluan të bien. Siç tregon gjurmuesi i ECFR, deri në fund të majit, Austria, Republika Czecheke, Danimarka, Estonia, Franca, Gjermania, Hungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia dhe Suedia kishin dërguar qindra mijëra maska ​​mbrojtëse, ekipe të profesionistëve mjekësorë dhe formave të tjera të ndihmës për Italinë.

Në këto javë të hershme të ekspozimit të Evropës ndaj virusit, “solidariteti” ishte gjithçka për shëndetin në kuptimin e tij më të drejtpërdrejtë.

Ndërsa profesionistët e mjekësisë në të gjithë Evropën mësuan më shumë për patogjenin, politikëbërësit ishin në gjendje të zbatonin masa më efektive për të përmirësuar përhapjen e saj. Në të njëjtën kohë, pasojat ekonomike nisën të ndiheshin.

Me këtë, kuptimi i “solidaritetit” u zhvendos. Katër muaj pas krizës, udhëheqësit evropianë tani kërkojnë solidaritet në lidhje me krizën ekonomike dhe në thirrjen për një plan të përbashkët rimëkëmbjeje: Komisionin Evropian, Francën dhe Gjermaninë, dhe “katër kursimtaret” (Austri, Danimarka, Hollanda dhe Suedia ).

Nga ana tjetër, Komisioni Evropian kujtoi shpejt Francën, Gjermaninë dhe vendet e tjera të BE-së që kufizimet e tyre të njëanshme të eksportit në furnizime mjekësore do të pengojnë çdo përgjigje kolektive evropiane.

Në një rast të rrallë për politikën profesionale, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen ofroi një “ndjesë të përzemërt” për qytetarët e BE-së.

BE ka plane ambicioze: “Një marrëveshje për fondin e rimëkëmbjes dhe MFF do t’i hapë rrugën rimëkëmbjes ekonomike të Evropës dhe do të forcojë tranzicionet e gjelbra dhe dixhitale.”

Poland has Shown True European Solidarity - Our World: 100 thought ...

Një pasqyrë tjetër e rëndësishme nga gjetjet e ECFR është se solidariteti evropian në krizën koronavirus ishte një fenomen gjithëpërfshirës.

Estonia dhe Lituania dërguan disa tonë pajisje mbrojtëse personale dhe dezinfektues mjekësorë në Spanjë dhe Itali përmes Qendrës Koordinuese Euro-Atlantike të NATO-s për Reagimin e Fatkeqësive. Luksemburgu ishte vendi i parë anëtar i BE i cili mirëpriti fëmijë të pashoqëruar nga vatrat e virusit që janë kampet e mbipopulluara të refugjatëve në Greqi.

Portugalia, me kërkesën e qeverisë së Luksemburgut, po planifikon të dërgojë 15 mësues të gjuhëve për të mbështetur kolegët e tyre deri në fund të vitit dhe të lehtësojë rihapjen e rregullt të shkollave fillore në Luksemburg.

Hungaria gjithashtu dërgoi sasi të konsiderueshme të pajisjeve mbrojtëse personale në vendet fqinje, megjithëse shumica e saj u drejtohej komuniteteve etnike hungareze.

Për më tepër, për shumë evropianë, solidariteti ka qenë një çështje personale.

Ndjekësi Evropian i Solidaritetit është pjesë e Rethink ECFR

Përkthyer dhe përshtatur nga European Council of Foreign Relations/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Komisionari për Zgjerimin i Bashkimit Evropian, Varhelyi

“BE-ja nuk po bën garë me ndihmat për Ballkanin”

Ç'mendon njeriu që formoi BE-në?

‘Mikrobi është kthyer në Evropë…’