MENU
klinika

Studim i ri

Thithja e gishtit, kafshimi i thonjve ndihmojnë fëmijën

29.06.2020 - 17:24

Shumë  pediatër, kanë pyetje në lidhje me thithjen e gishtit të madh dhe kafshimin e thonjve. Të dyja shqetësojnë shumë prindërit: shqetësohen për dëmtimin e dhëmbëve, për infeksionet dhe për ngacmimet nga fëmijët e tjerë.

Tani një studim i botuar në revistën Pediatrics, revista zyrtare e Akademisë Amerikane të Pediatrisë, thotë që në të vërtetë mund të ketë përfitime nga të mbajturit gishtat në gojë.

Studiuesit në Zelandën e Re ndoqën rreth një mijë njerëz të lindur në 1972-1973 deri në ditëlindjen e 38-të. Kur ishin 5, 7, 9 dhe 11 vjec, studiuesit pyetën prindërit e tyre nëse ata thithin gishtin e këmbës ose thanin thonjtë.

Kur fëmijët  rezultuan alergjik ndaj gjërave të zakonshme, siç janë pluhuri, bari, macet, qentë dhe mykët, ata zbuluan se 38% e atyre që ishin alergjik ,kishin një “zakon oral” – ndërsa ata që nuk thithnin  gishtërinjtë e këmbës ose kafshojnë thonjtë rezultuan 49% pozitivisht ndaj alergjive .

Kjo përshtatet me “hipotezën e higjienës”, e cila thotë se kur fëmijët i ekspozohen mikrobeve në fillim të jetës, sistemi i tyre imunitar aftësohet të sulmojë mikrobet, në vend që të sulmojë veten siç e shohim në alergji, astmë dhe ekzemë (e shënimit, studiuesit nuk gjetën mbrojtje kundër astmës ose ethe dhe nuk raportuan një masë ekzeme). Kjo hipotezë nuk shpjegon gjithçka që shohim në lidhje me alergjitë dhe shembujt e tjerë të trupit që sulmon veten, por sigurisht që mund të luajë një rol – dhe kur fëmijët thithin gishtin e këmbës ose kafshojnë thonjtë e tyre, ata vendosin të gjitha llojet e mikrobeve të reja në gojën e tyre dhe për këtë arsye trupat reagojnë ndryshe.

kolana e librave

Shumica e fëmijëve ndalojnë të thithin gishtin e madh vetë, para se të shkojnë shkollën fillore. Shoqata Stomatologjike Amerikane rekomandon që prindërit të fillojnë të inkurajojnë fëmijët që të mos thithin gishtin e madh pas moshës 4 vjeç – por edhe atëherë, ata mbrojnë një qasje të butë, pozitive. Shumë fëmijë thithin për të lehtësuar ankthin .Përkundrazi, lavdëroni fëmijët që nuk e bëjnë atë – dhe ndihmojini ata të gjejnë mënyra të tjera për të qetësuar veten . Vendosja e një bande në gishtin e madh mund t’i ndihmojë ata të kujtojnë; natën, përdorimi i një çorape ose diçkaje të ngjashme mund të ndihmojë me fëmijën që thith gishtin e madh pa e kuptuar atë. Por përsëri, kjo është vetëm një çështje për fëmijët më të rritur.

Nëse fëmija  po kafshon deri në pikën e gjakderdhjes, ose duke marrë infeksione të lëkurës aty ku kafshojnë, është ide e mirë të tregoni pediatrin .

Për të dy zakonet, në fund të fundit prindërit duhet të marrin frymë thellë dhe të përpiqen të mos shqetësohen. Jo vetëm që zakonet mund të largohen vetë ose nuk shkaktojnë ndonjë problem, por ato madje mund të ndihmojnë shëndetin e fëmijës tuaj!