MENU
klinika

Edhe në ditën e lindjes...

Trump e përndjek kudo presidentin kinez!

15.06.2020 - 16:56

Vitin e kaluar, Presidenti i Kinës Xi Jinping mori dhurata të papritura në ditëlindjen e tij.

Presidenti i Rusisë Vladimir Putin i dhuroi atij një tortë, një kuti plot me akullore, në hotelin ku po qëndronin në Dushanbe, për një samit të Konferencës për Ndërveprimin dhe Masat e Ndërtimit të Besimit në Azi (CICA).

Ky ishte qartë një gjest reciprok pasi Putin zbuloi se ai kishte kaluar ditëlindjen e 61-të në 2013 duke pirë vodka dhe duke ngrënë sanduiçe me Xi.

Nuk ka gjasa që këtë ditëlindje miku i tij Putin do të jetë vêrdallë. Këto janë kohë të vështira për të gjithë…

Xi është ende duke u marrë me pasojat e mbylljes së ekonomisë kineze.

Sa i përket Putinit, COVID-19 ka mbërthyer vendin, dhe situata përkeqësoher dita-ditës.

Një vit më parë, Kina ndryshoi Kushtetutën e saj për të hequr kufijtë e mandatit të Presidencës së saj. Por Xi nuk është vetëm Presidenti i Republikës Popullore të Kinës, ai është Sekretari i Përgjithshëm i Partisë Komuniste të Kinës, si dhe komandanti suprem i Ushtrisë Çlirimtare të Popullit.

Jo më kot ai quhet “Kryetari i gjithçkaje”.

Papritur, COVID-19 ndryshoi gjithçka. Siç e pranoi një koment i Xinhua në ditën kur Xi vizitoi Wuhan për herë të parë pas pandemisë më 10 mars, kjo ishte “një nga provat më të mëdha në tetë vitet e tij të qeverisjes”.

Vizita shënoi kthesën e krizës COVID-19 për Kinën, një periudhë që çoi në mbylljen e bizneseve dhe fabrikave dhe madje shtyrjen e Kongresit Kombëtar të Popullit.

Ndryshimi i ekuacioneve globale mes pandemisë

Sot, e gjithë bota ka ndryshuar. Në Kinë COVID-19 solli humbje të mëdha pune. Përveç papunësisë zyrtare të punëtorëve kryesisht urbanë, migrantët të cilët janë regjistruar se jetojnë në zona rurale humbën punën e tyre.

Sipas Wall Street Journal, rreth 80 milion njerëz ishin pa punë gjatë izolimit, më shumë se 26 milion të deklaruar nga shifrat e qeverisë.

Rimëkëmbja ka filluar, e ardhmja është e pasigurt, veçanërisht për shkak të ndarjes me SHBA.

Me SHBA, marrëdhëniet po përmirësoheshin pas marrëveshjes tregtare Faza 1 në janar, por pandemia i ka ulur ato në nivele më të ulëta.

Të dy vendet tani janë në prag të një Luftë të Re të Ftohtë, me Washingtonin që vendos edhe më shumë kufizime ndaj kompanive kineze.

Koha për të reflektuar në politikat e tij?

Pandemia e COVID-19, bllokimi dhe ngrirja e veprimtarisë normale të qeverisjes dhe udhëtimit mund të kenë dhënë Xi ca kohë për të reflektuar mbi politikat e tij të nënshkrimit, qofshin ato ëndrra e Kinës për fuqi të fortë ushtarake, reforma ekonomike në Kinë, apo BRI.

Xi duhet të pyesë nëse ishte një ide e mirë, të paktën teorikisht, të jetë në gjendje të zgjasë mandatin e tij si President në një kohë të pacaktuar.

Sido që të shikoni, Kina tani përballet me shumë shqetësime dhe pasiguri për pjesën tjetër të mandatit të tij të dytë deri në vitin 2023.

Edhe në ditëlindje, Trump duket se e ndjek atë, duke qenë se ai e ka festuar ditëlindjen një ditë më parë./konica.al

Shkrimtari është një bashkëpunëtor i Fondacionit të Kërkimeve Observer, New Delhi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN