MENU
klinika

Nga The Washington Post

Trump ka përkeqësuar çdo krizë të Amerikës apo i ka krijuar ato?

02.06.2020 - 16:43

Forcat e kaosit, ndarjes dhe urrejtjes janë ngjitëse në Amerikë.

Rrugët po digjen. Padrejtësia historike dhe provokimi i tanishëm janë reagentë që janë kombinuar në mënyrë shpërthyese.

Njerëzit që vënë në dyshim drejtësinë themelore të vendit tonë kanë mbetur pa përgjigje adekuate. Dhe njerëzit që organizohen për të përhapur anarkinë, dhe njerëzit që bëjnë presion për një luftë garash, dhe njerëzit që përhapin teoritë e dezinformimit dhe komplotit, nuk po lejojnë që një krizë të shkojë drejt fundit.

Vendi është i sëmurë dhe po sëmuret ende. Amerika ka arritur në një farë mënyre të përjetojë pasojat e rënda ekonomike dhe sociale të izolimit, dhe vazhdon të vuajë nga Covid-19.

Ekonomia po përjeton një depresion të shpejtë. Papunësia masive po krijon dëshpërim shoqëror. Dhe Shtetet e Bashkuara do të jenë në një disavantazh të qëndrueshëm kundër konkurrentëve ekonomikë që iu përgjigjën Covid-19 në mënyrë të shpejtë dhe efektive.

Presidenti Trump nuk është përgjegjës për këto probleme në të gjitha aspektet e tyre. Por Amerika po merr një mësim qytetarie.

Siç kanë paralajmëruar shumë, çdo president përballet me kriza.

Çdo krizë me të cilën përballen Shtetet e Bashkuara tani është përkeqësuar nga Trump si një udhëheqës dhe një njeri.

Ne kishim nevojë për një president i cili mund të imagjinonte se si duket eksperimenti amerikan nga këndvështrimi i atyre që i shohin premtimet e tij mashtruese. Ne kemi dikë të paaftë për empatinë. Ne kemi nevojë për një president i cili bazohet tek statistikat për çështjet e politikës së shëndetit publik.

Ne kishim nevojë për një president i cili mund të qetësonte trazirat. Kemi dikë që tani kërkon militarizimin e luftës së tij kundër të majtës.

Ne kemi nevojë për një president të aftë të flasë për dallimet. Ne kemi marrë dikë, që zemërohet për gjithçka.

George Floyd couldn't breathe. We protest because now all of Black ...

Ky është mësimi kryesor (dhe mjaft i qartë) i Civics 101: Nëse zgjidhni një politikan i cili është profesionalisht i paaftë dhe emocionalisht i padenjë, ju do të paguani një çmim.

Mund të jetë e vërtetë që lëvizja e Trump ka rrënjët në vuajtjet e Amerikës rurale dhe qytezave të vogla. Mund të jetë e vërtetë që disa nga mbështetësit e Trump janë nxitur nga ndryshime të thella ekonomike dhe kulturore.

Zgjedhja e Trump në 2016 ishte një veprim i irracionalitetit dhe marrëzisë nga një komb i fuqishëm, fisnik.

Për të gjithë ata që e quajtën Trump më të mirën e dy të këqijave në vitin 2016, duhet të jetë e qartë se zgjedhja ishte me të vërtetë midis një kandidati demokrat, por të kualifikuar dhe një republikani dukshëm të papërshtatshëm.

Tani uniteti i vendit tone rrezikohet, drejtësia e vendit në pikëpyetje, dhe udhëheqësi i vendit tonë është një robot me tastierë. Pra Trump duhet të largohet!

Michael Gerson, kolumnist i The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


4 oficerë policie qëllohen me armë, 10 persona humbin jetën

Përshkallëzohet protesta që po ‘gëlon’ në SHBA