MENU
klinika

Mësojini dhe ju

4 gjëra që të gjithë duhet të dini për fruthin

06.07.2020 - 16:05

Fruthi është shumë ngjitës i shkaktuar nga virusi i fruthit.

Kjo është një pikë që nuk mund të theksohet sa duhet. Një 90% e njerëzve të pa vaksinuar të ekspozuar ndaj virusit do ta kapin atë. Dhe nëse mendoni se vetëm të qëndroni larg nga njerëzit e sëmurë do të bëni hile, mendoni përsëri. Jo vetëm që personat me fruth janë infektivë për katër ditë para se të shpërthejnë me skuqjen, virusi mund të jetojë në ajër deri në dy orë pasi një person infektiv kollitet ose teshtin. Thjesht imagjinoni: nëse një person infektues teshtit në një ashensor, të gjithë që hipin në atë ashensor për dy orët e ardhshme mund të ekspozohen.

Është e vështirë të dihet nëse një person ka fruth kur sëmuret për herë të pare.

Simptomat e para të fruthit janë një ethe e lartë, kollë, hundë e ndezur dhe sy të kuq, të rrjedhshëm me ujë (konjuktivit), të cilat mund të ngatërrohen me viruse të tjerë, veçanërisht gjatë sezonit të ftohtë dhe gripit. Pas dy ose tre ditësh njerëzit zhvillojnë njolla në gojë të quajtur spote Koplik .Skuqja karakteristike zhvillohet tre deri në pesë ditë pas fillimit të simptomave, pasi njolla të kuqe të sheshta që fillojnë në fytyrë në vijën e flokëve dhe përhapen në të gjithë trupin.

Fruthi mund të jetë i rrezikshëm

Shumicën e kohës, si me viruset e tjerë të fëmijërisë, njerëzit e kalojnë fruthin, por mund të ketë komplikime. Fëmijët më pak se 5 vjeç dhe të rriturit më të vjetër se 20 vjeç rrezikojnë më shumë nga komplikimet. Komplikimet e zakonshme dhe më të buta përfshijnë diarre dhe infeksione të veshit (megjithëse infeksionet e veshit mund të çojnë në humbje të dëgjimit), dhe një nga katër të prekur do të duhet të shtrohet në spital, por gjithashtu mund të ketë komplikime serioze:

Pesë përqind e njerëzve me fruthi marrin pneumoni. Ky është shkaku më i zakonshëm i vdekjes nga sëmundja.

Një nga 1.000 marrin encefalit, një inflamacion i trurit, që mund të çojë në kriza, shurdhim, ose edhe dëmtim të trurit.

Një deri dy nga 1.000 do të vdesin.

Ekziston një ndërlikim tjetër i mundshëm që mund të ndodhë shtatë deri në 10 vjet pas infeksionit, më shpesh kur njerëzit marrin infeksionin që foshnje. Quhet panencefalit sklerozues subakut ose SSPE. Ndërsa është e rrallë (katër deri 11 nga 100,000 infeksione),kjo gjendje është fatale.

Vaksinimi parandalon fruthin

Vaksina e fruthit, e dhënë zakonisht si pjesë e vaksinës MMR (fruthi-shytave-rubeolës), mund të bëjë të gjithë ndryshimin. Një dozë është 93% e efektshme në parandalimin e sëmundjes, dhe dy doza deri në 97%. Në përgjithësi, doza e parë zakonisht jepet në 12 deri në 15 muajsh dhe doza e dytë në 4 deri në 6 vjec, por mund të jepet qysh në 6 muajsh  nëse ekziston rreziku i ekspozimit .

MMR në përgjithësi është një vaksinë shumë e sigurt. Shumica e efekteve anësore janë të buta, dhe nuk shkakton autizëm. Nëse keni pyetje rreth vaksinës së fruthit ose vaksinës së fruthit, bisedoni me mjekun . Gjëja më e rëndësishme është që të mbajmë të sigurt çdo fëmijë, çdo familje dhe çdo komunitet.