MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A duhet përdorni ilaç për të ulur temperaturën e fëmijës?

15.07.2020 - 15:06

Aq sa përpiqemi të shmangim që bebet të kalojnë dhimbje, ndonjëherë është e pashmangshme – dhe ndonjëherë, siç ndodh me vaksinimet dhe testet e gjakut, dhimbja është pjesë e diçkaje që është përfundimisht e rëndësishme për shëndetin dhe mirëqenien e foshnjës.

Për fat të mirë, vaksinat dhe testet e gjakut janë të shpejta. Por ka gjëra që mund të bëni për të ndihmuar fëmijën të ndjejë më pak dhimbje, të ketë më pak frikë dhe të marrë më lehtë procedurën.

Këtu janë disa sugjerime që do t’ju ndihmojnë:

Mbajeni fëmijën pranë vetës. Të jesh afër dhe të ndjesh lëkurën tënde afër tyre, mund të jetë shumë ngushëlluese.

Hutoni foshnjën. Kur foshnjat mbështillen fort, kjo i ndihmon ata të përmbajnë trupin dhe emocionet e tyre. Natyrisht, vaksinat dhe testet e gjakut përfshijnë të paktën një këmbë ose krah, kështu që ju nuk mund t’i mashtroni plotësisht, por ju mund ta hutoni me dicka që i pëlqen.

Ushqyerja me gji, nëse është e mundur. Nuk është gjithmonë e mundur që infermierja ose personi që merr gjak të bëjë detyrën sepse mund të jetë e vështirë ta mbash fëmijën , dhe ndonjëherë njerëzit shqetësohen për foshnjën duke u lagur me qumësht kur ai qan. Por nëse është e mundur, mund të jetë e dobishme.

Përdorni një biberon. Thithja shpesh qetëson foshnjat.

Bisedoni me foshnjën. Dëgjimi i zërit tuaj është qetësues dhe shpërqendrues për bebet.

Bisedoni me mjekun për përdorimin e ujit me sheqer. Studimet kanë treguar që zhytja e një biberoni në ujë me sheqer ose futja në gojën e foshnjës me një shiringë mund ta bëjë një procedurë më pak të dhimbshme. Nuk është plotësisht e qartë se si funksionon; ajo mund të aktivizojë sistemet natyrore të trupit për të luftuar dhimbjen.

Sapo të bëhet testi i gjakut, rrini afër tij. Në këtë mënyrë fëmija e di që mbaroj – dhe se ju jeni atje për t’u kujdesur për to. Shumicën e kohës, foshnjat janë mirë pasi të mbarojë procesi . Por nganjëherë mund të kenë dhimbje nga  gjilpëra dhe nuk është e rrallë që të ndjehen të bezdisur ose pak të sëmurë për një ditë.

Të gjitha sugjerimet e mësipërme mund të ndihmojnë në shqetësimin e vazhdueshëm. Zakonisht mjekimi nuk është i nevojshëm, dhe pas imunizimeve, përdorimi i ilaçeve si acetaminofeni ndonjëherë mund të ulë efektivitetin e vetë vaksinës.

Shkaku... rezistenca ndaj atibiotikëve

Foshnja shtrohet me urgjencë në spital me meningjit

Mund të jenë të përbër nga alkool toksik

Kujdes nga dezinfektuesit e duarve!

Për ta ndaluar, kini parasysh 5 këshilla

Flokë të dobët që bien?