MENU
klinika

Ja ç'tregojnë studimet

A janë disa lloje sheqernash më të shëndetshme se të tjerët?

21.07.2020 - 10:01

Shumica e njerëzve konsumojnë shumë lloje të ndryshme të sheqernave nga një larmi ushqimesh dhe pijesh. Një konsum i lartë i sheqerit është i lidhur me një rrezik të shtuar të mbipeshes, diabetit tip 2, sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancereve të caktuara.

Por nëse disa sheqerna janë më të shëndetshëm (ose më keq) se të tjerët mbetet një çështje me interes për më shumë.

Bazat e sheqerit

Sheqeri siguron energji që qelizat  kanë nevojë për të mbijetuar. Sheqeri është një lloj karbohidrati, një makronutrient që siguron energji (në formën e kalorive) nga ushqimet dhe pijet që konsumojmë. Karbohidratet klasifikohen në dy nënlloje të sheqerit: monosakaride, ose “sheqerna të thjeshtë” (që përbëhen nga një molekulë) dhe disakaride (dy molekula). Monosakaridet përfshijnë glukozën, fruktozën dhe galaktozën. Disakaridet kryesore përfshijnë saharozën (një molekulë glukoze dhe një molekulë fruktoze), laktozë (një molekulë glukoze dhe një molekulë galaktoze), dhe maltozë (dy molekula glukozë).

Fruktoza, glukoza dhe saharoza gjenden natyrshëm te frutat dhe disa perime, ndërsa laktoza gjendet në qumësht, dhe maltoza gjendet në kokrra e thata. Fruktoza dhe glukoza gjenden gjithashtu natyrshëm në mjaltë, si dhe në sheqerin e zakonshëm të tryezës.

Një dallim gjithnjë e më i rëndësishëm midis sheqernave pasi ato i përkasin shëndetit është nëse ato ndodhin natyrshëm në ushqime të tilla si frutat, perimet, dhe bulmetet, apo nëse u shtohen sheqernat, të cilat u shtohen ushqimeve dhe pijeve gjatë prodhimit, përpunimit ose përgatitjes.

Pijet me sheqer janë burimi më i madh i sheqerit të shtuar në dietë, i ndjekur nga ëmbëlsirat dhe kokrrat si drithërat e gatshme. Marrja e sheqerit të shtuar, veçanërisht nga pijet, ka qenë e lidhur me shtimin në peshë, dhe rrezik më të lartë të diabetit tip 2 dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Sheqernat natyrale dhe të shtuara metabolizohen në të njëjtën mënyrë në trupin tonë. Por për shumicën e njerëzve, konsumimi i sheqernave natyrale në ushqime të tilla si frutat nuk është i lidhur me efektet negative të shëndetit, pasi që sasia e sheqerit ka tendencë të jetë modeste dhe është “e paketuar” me fibra dhe lëndë ushqyese të tjera të shëndetshme. Nga ana tjetër, trupi nuk ka nevojë, ose përfiton, duke ngrënë sheqer të shtuar.

A janë krijuar të gjitha sheqernat e barabarta?

Sheqernat e shtuara vijnë nga një larmi burimesh dhe kalojnë me emra të ndryshëm, megjithatë ato janë të gjitha një burim i kalorive shtesë dhe metabolizohen nga trupi në të njëjtën mënyrë. Një konceptim i gabuar i zakonshëm ekziston se disa sheqerna të shtuar siç është shurupi i misrit me fruktozë të lartë (HFCS) janë jo të shëndetshme, ndërsa të tjerë janë të shëndetshëm.

Realiteti është se shumica e sheqernave të shtuara përbëhen nga glukoza dhe fruktoza në raporte të ndryshme. Për shembull, saharoza (sheqeri i zakonshëm i tryezës) është 50% glukozë dhe 50% fruktozë; forma më e zakonshme e HFCS (e cila prodhohet nga niseshte misri përmes përpunimit industrial) përmban 45% glukozë dhe 55% fruktozë.

Glukoza dhe fruktoza kanë fatet e ndryshme metabolike, kështu që në teori konsumimi i një mbi tjetrin mund të çojë në ndryshime në shëndetin metabolik. Për shembull, glukoza thithet nga zorrët në gjak dhe merret në qelizat e muskujve, mëlçisë dhe dhjamit si përgjigje e lëshimit të insulinës nga pankreasi. Në të kundërt, fruktoza metabolizohet në mëlçi dhe nuk rrit nivelin e glukozës në gjak ose insulinës. Por meqenëse glukoza dhe fruktoza udhëtojnë së bashku në ushqimet dhe pijet që hamë, duhet të marrim parasysh efektet e tyre në mënyrë të përgjithshme. Nëse një sheqer i shtuar përmban pak a shumë fruktozë kundrejt glukozës ka pak ndikim në shëndet. (Një përjashtim mund të jenë personat me diabet që duhet të kontrollojnë glukozën e gjakut, në këtë rast mund të preferohet një fruktozë më e lartë, glukozë me nivele të ulëta.) Disa lloje sheqeri të shtuar – mjalti, për shembull – mund të përmbajnë edhe mikronutrientë ose të tjera komponime bioaktive. Por këto veti kanë pak dobi kur bëhet fjalë për shëndetin metabolik.

Me pak fjalë, është më mirë të kufizoni të gjitha burimet e sheqerit të shtuar brenda nivelit të rekomanduar të marrjes. Për shumicën e njerëzve, një lloj sheqeri nuk është më i mirë se një tjetër.