MENU
klinika

Ja çfarë thonë studiuesit

A mund t’ju sëmurin aparatet e frymëmarrjes?

31.07.2020 - 16:53

Ne vazhdojmë  të dëgjojmë reklama për pastruesit e teknologjisë së lartë për makinat e presionit të vazhdueshëm pozitiv të rrugëve të frymëmarrjes (CPAP), të cilat përdoren për të trajtuar apnean e gjumit. Bakteret dhe myku mund të grumbullohen në pjesë të ndryshme të pajisjes.  Aparati CPAP duhet të jetë i sanifikuar dhe i gatshëm për përdorim ndërsa flini.

Por a mund të çojë vërtet një sistem CPAP në sëmundje? Nëse po, a kemi nevojë për teknologji për të pastruar një aparat CPAP?

Çfarë  është një sistem CPAP dhe pse është i nevojshëm?

Një aparat kompjuterik CPAP është një nga trajtimet më të mira për njerëzit me apnea obstruktive të gjumit, gjendje që ju bën të ndaloni frymëmarrjen periodikisht gjatë gjumit. Pushimet në gjumë ndodhin kur muskujt në fyt ngushtohen aq shumë sa bllokojnë rrugët e frymëmarrjes.

CPAP mban rrugën  ajrore të hapur. Sistemi CPAP përbëhet nga një pompë e vogël që shtyn një rrjedhë të fortë të ajrit përmes një tubi dhe në një maskë që ju duhet të mbani ndërsa flini.

Best CPAP Machines 2020: 5 Out of 8 - Terry Cralle

“Njerëzit që e përdorin atë ndjehen shumë më vigjilentë  dhe prodhues sepse nuk kanë më ndërprerje të gjumit disa herë në orë,” thotë Dr. Lawrence Epstein, një ekspert i gjumit në Brigam dhe Spitali i Harvard.

CPAP është i lidhur me shumë përfitime të tjera. Ndihmon në kthimin e rreziqeve të apneas së gjumit, të tilla si presioni i lartë i gjakut, një rrezik i shtuar për sëmundje të zemrës ,goditje në tru dhe shtim në peshë.

Dhe një studim i publikuar në internet nga The Lancet sugjeroi që përdorimi i CPAP zvogëlon simptomat e depresionit tek pacientët që kanë apnea të gjumit dhe sëmundje kardiovaskulare.

“Cdo gjë që mund të përmirësojë gjumin mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore, dhe nëse trajtoni apnean e gjumit, gjithashtu përmirësoni gjendjen shpirtërore. Ky nuk është studimi i parë që e demonstron atë, ”thotë Dr. Epstein.

 “Por ky studim tregon se CPAP përmirëson gjendjen shpirtërore edhe tek njerëzit me një ndërlikim tjetër serioz shëndetësor.”