MENU
klinika

Të shkaktuar nga fibroza

Një pilulë lehtëson gjakderdhjet menstruale?!

14.07.2020 - 15:34

Fibroidet në përgjithësi janë tumore beninje (jo kanceroze) që formohen brenda indeve të mitrës. Ato janë shumë të zakonshme tek gratë në moshë riprodhuese: studimet raportojnë se deri në 70% e grave mund të zhvillojnë fibroide deri në moshën 50 vjeç.

Në disa raste, gratë kërkojnë kujdes mjekësor për shkak të gjakderdhjes menstruale aq të rëndë sa të zhvillojnë anemi dhe të kërkojnë shtesa hekuri ose, shumë më rrallë, transfuzion gjaku. Tani, një ilaç i ri i marrë si pilulë ditore mund të ndihmojë disa gra të zvogëlojnë gjakderdhjen e rëndë të shkaktuar nga fibroidet.

Kirurgjia dhe injeksionet mund të ndihmojnë.

Deri kohët e fundit, opsionet e trajtimit për gjakderdhje të rëndë për shkak të fibroideve ishin të kufizuara në procedurat kirurgjikale ose një injeksion të një ilaçi të quajtur leuprolide, i cili jepet çdo muaj ose çdo tre muaj për të ndihmuar në tkurrjen e fibroideve dhe të lehtësojë gjakderdhjen. Ndërsa këto trajtime janë efektive për disa gra, secila ka rreziqe dhe disavantazhe: Çdo procedurë kirurgjikale vjen me një rrezik të infeksionit. Për më tepër, gjakderdhja e tepërt që kërkon transfuzion, histerektomi (heqja e mitrës), dëmtimi i organeve të tjera të legenit ose barkut, dhe përsëritja është e mundur. Në disa raste, pjelloria ndikohet gjithashtu. Injeksione të rregullta të leuprolidit kanë efekte anësore të konsiderueshme, pasi ky ilaç në thelb i vë gratë në menopauzë të shkaktuar nga ilacet. Prandaj, zakonisht përdoret vetëm si një urë drejt operacionit.

Çfarë na tregon hulumtimi në lidhje me një qasje të re ndaj gjakderdhjes së rëndë menstruale të lidhura me fibroidet?

Ilaçi i ri i aprovuar nga FDA për të trajtuar gjakderdhjen e rëndë menstruale për shkak të fibroideve është Oriahnn. Është një pilulë ditore që kombinon dy hormone (një formë estrogjeni të quajtur estradiol, plus acetate norethindrone) me një ilaç të quajtur elagolix. Elagolix ndihmon në frenimin e një hormoni që shkakton trupin e një gruaje të lëshojë estrogjenin dhe progesteronin gjatë ciklit mujor menstrual. Një gjykim i publikuar kohët e fundit tregoi se elagolix në mënyrë efektive ul humbjen e gjakut gjatë menstruacioneve, dhe shkakton shkallë të lartë të amenorrea (nuk ka gjakderdhje fare).

Studimi u krye në bashkëpunim me AbbVie, kompani që prodhon dhe tregton Oriahnn. Ai studioi 433 gra që kishin fibroideve dhe gjakderdhje të rëndë menstruale për 12 muaj për një grua gjatë një periudhe 2.5 vjeç. Studimi krahasoi dy grupe të grave për një vit: një grup mori vetëm elagolix, dhe tjetri mori elagolix me acetate estradiol dhe norethindrone (“terapi shtesë”). Për shkak se elagolix shtyp nivelet hormonale të estrogjenit dhe progesteronit, mund të shkaktojë ndezje të nxehtë, djersitje gjatë natës dhe ulje të dendësisë minerale të eshtrave (një shënues që tregon humbjen e kockave) që mund të predispozojë gratë për fraktura të kockave. Në teori, terapia shtesë mund të zvogëlojë rrezikun e ndezjeve të nxehta, djersitjet e natës dhe humbjen e kockave.

Për gratë që marrin elagolix me terapi shtesë, studiuesit zbuluan se deri në fund të 12 muajve:

Gati 90% e grave kishin më pak humbje gjaku gjatë menstruacioneve; krahasuar me humbjen e gjakut para fillimit të ilaçit, këto gra pësuan së paku 50% ulje të humbjes së gjakut.

64% e grave në elagolix me terapi shtese nuk kishin menstruacione fare.

Në mesin e grave që ishin anemike në fillim të periudhës së studimit, gati 73% treguan një përmirësim statistikisht të rëndësishëm në numërimin e qelizave të gjakut.

Efektet anësore më të zakonshme në të dy grupet ishin ndezjet e nxehta dhe dhimbja e kokës. Efektet anësore të rënda ishin të rralla. Sidoqoftë, krahasuar me gratë që merrnin vetëm elagolix, gratë në elagolix me terapi shtese kishin më pak fllad të nxehtë dhe djersitje të natës dhe pësuan humbje shumë më të vogël të dendësisë minerale të eshtrave (megjithëse të dy grupet demonstruan humbje të eshtrave).

Bazuar në një pyetësor të dhënë për të dy grupet, gratë që morën elagolix me terapi shtesë, raportuan një cilësi më të mirë të jetës.