MENU
klinika

Ja çfarë duhet të dimë

A ndihmon lëngu i turshive në parandalimin e ngërçeve?

16.07.2020 - 12:29

Lëngu i turshive është bërë një ilaç popullor për ngërçet e këmbëve ndër vite  posaçërisht për vrapuesit dhe atletët.

Disa atletë betohen për të, duke dëshmuar se lëngu i turshive vërtet funksionon. Akoma, shkenca që qëndron pas saj është e paqartë. Nga njëra anë, skeptikët kanë dyshuar se lëngu i turshive nuk funksionon fare për dhimbjet e  këmbëve. Nuk ka asnjë arsye të fortë shkencore akoma që vërteton se si funksionon, kështu që disa e shkruajnë atë si një efekt placebo.

Nga ana tjetër, disa hulumtime sugjerojnë që lëngu i turshive është shumë më efektiv sesa një placebo. Sidoqoftë, është akoma e paqartë pse. Një teori e gjatë për mënyrën se si funksionon lëngu i turshi është përmbajtja e tij e natriumit. Lëngu përmban kripë dhe uthull, të cilat mund të ndihmojnë në rimbushjen e elektroliteve. Por a është e vërtetë kjo?

A funksionon në të vërtetë?

Për shkak se lëngu i turshive është një ilaç i tillë i përdorur gjerësisht për dhimbjet e këmbëve në botën e sportit, ka pasur disa studime dhe studime që hetojnë efektet e tij – megjithëse jo shumë. Shumë pak studime shpjegojnë plotësisht ose vërtetojnë se si funksionon. Deri më tani, efikasiteti i lëngut të turshive është ende i pasigurt.

Pas kontrollimit të niveleve të plazmës në gjak të nëntë burrave të shëndetshëm për shenja të rritjes së elektroliteve pas konsumimit të lëngut të turshisë pas stërvitjes, studiuesit zbuluan se nivelet e elektrolitit mbetën të njëjta.

Ata gjithashtu qëndruan në nivelin pa marrë parasysh atë që pinin pjesëmarrësit e studimit: ujë, pije sportive ose lëng turshi. Kjo për shkak se duhet shumë më tepër që elektrolitet të zhyten plotësisht në trup, dhe shumë kohë pasi një ngërç muskulore do të vinte. I njëjti grup studiuesish gjithashtu bëri një provë në lëng turshi për dhimbje barku në fillim të vitit 2010. Ata zbuluan se bënte punë për të shkurtuar kohëzgjatjen e ngërçeve. Mesatarisht, lehtëson ngërçet në rreth 1.5 minuta, dhe 45 përqind më shpejt se kur nuk u mor asgjë pas stërvitjes.

Relaksimi i ngërçit gjithashtu nuk kishte asnjë lidhje me efektin e placebo. Kjo çoi në eksplorimin më intensiv të efekteve të lëngut të turshive në nivelet e elektrolitit më vonë në 2014.

Si të përdorni lëng turshish për dhimbjet muskulore?

Në studimet ku lëngu i turshive ishte i efektshëm për dhimbje muskulore, studiuesit përdorën rreth 1 mililitër për kilogram të peshës trupore. Për të përdorur lëng turshish për dhimbje muskulore, mateni lëngun e turshisë dhe pijeni shpejt.

Nëse dëshironi mund të përdorni lëng turshish nga turshi kastraveci ose turshi të fermentuara në shtëpi të sigurta. Sigurohuni që acidet natyrale të uthullës dhe kripërat të jenë të pranishme.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN