MENU
klinika

Ja ç'thonë studiuesit

A ndikojnë operacionet për buzën në zhvillimin mendor të fëmijës?

05.07.2020 - 14:15

Të bësh operacione të shumta për buzët dhe qiellzën nuk duket të ketë një ndikim të madh në shëndetin mendor të fëmijëve, tregon një studim i ri.

Por mund të ketë një periudhë tre vjeçare që rrit shanset për ankth dhe depresion, thonë studiuesit.

Studimi përfshiu 55 adoleshencë me buzë dhe qiellzë të çarë (CLP), një defekt i lindjes ku buza ose qiellza nuk formohet siç duhet dhe ka një hapje në të. Pjesëmarrësit kishin operacione të shumta rindërtuese për të përmirësuar pamjen, ngrënien, dëgjimin dhe fjalimin. Mesatarisht, secili prej tyre kishte gjashtë procedura deri rreth moshës 14 vjeç.

Ata, dhe një grup krahasimi i adoleshentëve pa defektin e lindjes, iu nënshtruan vlerësimeve standarde të zemërimit, ankthit dhe depresionit.

Nuk kishte dallime të mëdha midis dy grupeve. Në mesin e atyre me CLP, nuk ka pasur ndonjë lidhje të konsiderueshme midis numrit të përgjithshëm të operacioneve dhe rezultateve të shëndetit mendor, sipas studimit.

Balanitis In Children | Symptoms, Causes, Treatment, Surgery & FAQs

Sidoqoftë, studimi zbuloi se një numër më i madh i operacioneve midis moshës 8 dhe 10 vjeç shoqërohej me rezultate më të larta për ankthin dhe depresionin. Gjithashtu, rezultatet më të larta për zemërimin u shoqëruan me ankth të shtuar dhe depresion.

Në të gjitha grupmoshat e tjera të adoleshentëve me CLP, numri i operacioneve nuk kishte lidhje me rezultatet e shëndetit mendor.

“Në bashkëpunim me punën tonë të mëparshme që identifikoi gamën e moshës 8 deri në 10 si një periudhë kohore kritike në rrezik për funksionimin e dobët psikosocial, tani zbulojmë se adoleshentët që kishin më shumë operacione gjatë asaj moshe raportojnë funksionimin më të keq psikosocial “, tha autorja e studimit, Dr. Justine Lee në një njoftim për lajme. Ajo specializohet në kirurgji plastike pediatrike në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles.

Më shumë se gjysma e të gjitha operacioneve në adoleshencë me CLP janë bërë midis lindjes dhe moshës 7 vjeç, dhe procedurat më të zakonshme ishin mbyllja e buzës së çarjes dhe / ose qiellzës.

Në moshat më të mëdha, operacionet më të zakonshme ishin shartimet e kockave për të rritur kockën nën mishrat e dhëmbëve (grafet alveolare të kockave), të cilat duhet të bëhen përpara se të fillojnë të dalin dhëmbët e përhershëm, sipas studimit.

“Ndërsa këto përfundime mund të konsiderohen pozitivisht në atë që pacientët me CLP nuk janë ndikuar negativisht nga më shumë operacione, aspekti negativ është se ata nuk kanë demonstruar ndonjë përfitim duke pasur më shumë operacione,” përfunduan studiuesit.