MENU
klinika

Ja ç'tregon hulumtimi

A parandalohen të përzjerat tek gratë shtatzëna?

22.07.2020 - 12:02

Sëmundja e mëngjesit – termi i zakonshëm për nauze dhe vjellje gjatë shtatëzanisë së hershme – nuk është e pazakontë, siç e dinë shumë gra.

Duke filluar nga java e gjashtë deri në tetë të shtatëzanisë, rreth 80% e grave raportojnë se kanë vjellje cdo mëngjes. Nuk është për t’u habitur, gratë që kanë hiperemezë shpesh humbin peshë: humbja e afërsisht 5% të peshës para shtatëzanisë është e zakonshme.

Pse shfaqet hiperemeza?

Ne nuk e dimë pse gratë përjetojnë nauze dhe të vjella gjatë shtatëzanisë. As nuk e dimë pse disa gra përjetojnë një version kaq ekstrem të simptomave. Një mundësi është nivele më të larta të hormoneve të caktuara, të tilla si estrogjeni ose hormoni gonadotropin korionik njerëzor (hCG), i cili nganjëherë quhet hormoni i shtatëzanisë.

Ne  dimë që disa gra janë më të rrezikuara nga hiperemesia. Kjo përfshin gratë me shtatzëni binjake ose trefishe, një histori të sëmundjes në lëvizje ose dhimbje koke migrenë, ose një histori familjare të hiperemezës. Gratë që kanë hiperemezën në një shtatëzani të mëparshme gjithashtu kanë më shumë të ngjarë ta përjetojnë atë përsëri.

Çfarë ndodh kur gratë kanë hiperemezë?

Hyperemesia  është arsyeja më e zakonshme e pranimit në spital në tremujorin e parë të shtatzënisë, më shpesh për shkak të dehidrimit të rëndë. Gratë që preken rëndë mund të zhvillojnë anomalitë e elektrolitit që kërkojnë trajtim me lëngje intravenoze.

Nëse të vjellat janë kaq të rënda sa një grua nuk mund të marrë ndonjë ushqim të lëngshëm ose të ngurtë, mund të ketë nevojë për një tub ushqyes të vendosur përmes hundës për të marrë një shtesë të lëngshme ushqyese në stomaku . Kjo është e dobishme kur një grua po humb peshë ose ka anomali në elektrolit, të cilat mund të ndikojnë në ritmet e zemrës. Veçanërisht nëse ndodh në spital, hiperemesia mund të ndërhyjë në aftësinë për të punuar dhe kryer aktivitete ditore. Hulumtimet sugjerojnë që gratë me simptoma të rënda mund të kenë shkallë më të lartë të depresionit dhe ndërprerjes së shtatzënisë.

A ka rreziqe shëndetësore për fetusin?

Zakonisht, rreziqet shëndetësore për fetusin janë minimale. Gratë me hiperemezë kanë shkallë më të ulët të abortit. Ndoshta, kjo është për shkak të rritjes së niveleve të hormonit të shtatzënisë hCG, i cili mund të lidhet në radhë të parë me simptomat e tyre. Asnjë hulumtim mbi gratë me hiperemezë nuk tregon probleme me zhvillimin e organeve fetale. Sidoqoftë, një rishikim sistematik i studimeve tregoi një rrezik të rritur të foshnjave me peshë të ulët të lindjes dhe foshnjeve të parakohshme. Efektet afatgjata të hiperemesis tek fëmijët janë të panjohura, por në përgjithësi nuk ka të ngjarë të lidhen me dëmin e përhershëm.

A mund të parandalohet apo lehtësohet hiperemesia?

Hapi i parë është parandalimi, megjithëse qartë kjo nuk do të zgjidhë problemin për çdo grua.

Gratë që marrin një multivitaminë para se të mbesin shtatzënë, të tilla si një vitaminë prenatale, kanë më pak të ngjarë të kenë simptoma të rënda.

Nëse gratë zhvillojnë hiperemeza, Kolegji Amerikan i Obstetrikës dhe Gjinekologjisë rekomandon ndryshime në stilin e jetës. Shembuj përfshijnë ngrënien e vakteve të vogla, të shpeshta që janë të pasura me proteina; shmangia e ushqimeve pikante, yndyrore ose vajore; dhe duke mos marrë një vitaminë prenatale që përmban hekur.

Xhenxhefili, siç është çaji i xhenxhefilit, kapsulat ose karamelet, mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të nauzës. Sidoqoftë, një përmbledhje sistematike e studimeve zbuloi se nuk zvogëlonte incidencën e të vjellave.

Cilat trajtime ndihmojnë në lehtësimin e hiperemezës?

  • Akupresura, akupunktura dhe akustimulimi janë studiuar tek gratë me hiperemesis.
  • Akupresioni aplikon presion vetëm në pika të caktuara të trupit.
  • Akupunktura përfshin vendosjen e gjilpërave shumë të holla në nyje.
  • Akustimulimi përfshin një stimulim të butë elektrik të pikave të akupresurës.

Hulumtimi është i përzier, por disa prova sugjerojnë që akupresura mund të jetë e dobishme në trajtimin e simptomave. Ky trajtim është i sigurt.

Terapia farmakologjike gjithashtu rekomandohet për të kontrolluar simptomat. Trajtimi i linjës së parë është vitamina B6 me doxylamine antihistamine (Unisom). Nëse kjo dështon, një grua mund të provojë një kombinim të ilaçeve antinausea dhe antihistamine. Nëse periudha të rënda të përzierash dhe të vjellaah që  zgjasin përtej 10 javëve të shtatzënisë, mjeku mund të rekomandojë një kurs të shkurtër të steroidëve me dozë të lartë.