MENU
klinika

Nga The Economist

Amerika, në një tjetër drejtim…

03.07.2020 - 15:44

Që kur Trump njoftoi kandidimin e tij për Shtëpinë e Bardhë në 2015, metoda politike e Donald Trump ka qenë të maksimizojë në çdo kohë sasinë e vëmendjes drejtuar atij.

Para Covid-19, Trump dukej se do të rizgjidhej, falë një ekonomie në rritje. Presidentët pothuajse gjithmonë fitojnë në rrethana të tilla.

Sidoqoftë, situate duket se po ndryshon. Biden ka disa pike më shumë në disa sondazhe. Ai po ecën mire në shtete si Florida, Michigan dhe Wisconsin, dhe ai ka mbështetje të fortë nga votuesit e moshuar.

Virusi ka demonstruar diçka përfundimisht për një numër të madh të votuesve të bindshëm: që zoti Trump nuk është aq i mirë për të qenë president.

Ka shumë kohë deri në nëntor. Kushdo që ka jetuar gjatë dekadës së kaluar e di se ngjarjet me probabilitet të ulët duhet të merren seriozisht.

Nëse virusi është ende i shfrenuar mund të ketë pjesëmarrje të ulët.

Për të gjitha këto, Biden e gjen veten në territorin e dheut pa pasur nevojë të bëjë shumë për të arritur atje.

Para covid-19 dhe trazirave të përhapura sociale, kandidatura e Biden kishte të bënte me restaurimin, idenë se ai mund të kthejë Amerikën dhe botën në ditët e vitit 2016.

Trump tashmë po e shfaq këtë si një kërcënim. Ai dëshiron t’i frikësojë votuesit me paralajmërime se kundërshtari i tij është një budalla i poshtër, i cili do të merret peng nga radikalët e rrezikshëm. Disa demokratë kanë frikën e kundër.

Në fakt, të dy pikëpamjet mund të rezultojnë të gabuara.

Megjithëse fitorja e Trump në vitin 2016 u prezantua, jo pak nga ai, si triumfi i të zemëruarve dhe të përçmuarve kundër një sistemi të thyer, ai erdhi pas 20 tremujorëve radhazi të rënies së papunësisë, kur kishte pak kërcënime nga terrorizmi.

Kjo kohë është ndryshe. Me 128,000 amerikanë të vdekur nga covid-19 dhe papunësinë e përhapur, virtytet e qendrueshme të vendosmërisë, përvojës dhe një gatishmëri për të marrë këshilla nga njerëzit kompetent mund të duken më tërheqës.

Ndaj shihni platformën e Biden. Uebfaqja e tij prezanton politikat, shumica e të cilave kurrë nuk do të ndodhin edhe nëse ai do të fitonte. Por dy prej tyre mund të imagjinohen.

E para është një mundësi publike në kujdesin shëndetësor, duke lejuar amerikanët të blejnë sigurime shëndetësore nga qeveria. Politika e dytë është një ulje e ndjeshme e emetimeve të gazrave serë.

Për të pasur një shpresë për një presidencë transformuese, Z. Biden nuk duhet të keqkuptojë paradoksin nga i cili varet e ardhmja e tij.

Është ideja se ai mund ta udhëheqë më mirë Amerikën dhe ta çojë në një drejtim të ri.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Economist/ Konica.al