MENU
klinika

Editoriali i The Guardian

Ata guxojnë t’i thonë “Jo” Kinës por askush nuk i mbështet…

02.07.2020 - 10:59

Qëllimi i Pekinit ishte të impononte Ligjin drakonian të Sigurisë Kombëtare pas një viti protestash. Ligji ka shkatërruar premtimin për t’i lejuar rajonit të ruajë liritë e tij deri në vitin 2047.

Në orët pasi ajo hyri në fuqi, Demosisto, partia pro-demokracisë e themeluar nga protestues të rinj përfshirë Joshua Wong, u shpërbë. Individët fshinë llogaritë e mediave sociale.

Megjithatë Wong ishte mes mijëra që dolën në rrugë edhe një herë për marshimin vjetor të protestës së 1 korrikut. Më shumë se 370 vetë u arrestuan, madje edhe pse valëvisnin flamurin e pavarësisë së Hong Kongut.

Megjithëse ligji mendohet të ketë si synim një pakicë të vogël, këto janë vepra të që përdoren në mënyrë rutinore për të parandaluar mosmarrëveshjet në kontinent.

Ligji i ri është jashtëzakonisht i frikshëm në formulimet e tij. Ai lejon që njerëzit të dërgohen në kontinent, të gjykohen në gjykatat e kontrolluara nga partia dhe të mbyllen përjetë. Duket se vlen për këdo, pavarësisht nëse ata janë banor i Hong-Kongut, dhe madje edhe nëse janë jashtë rajonit.

Kompanitë e huaja do ta mendojnë shumë më me kujdes për të bërë biznes atje.

Shefi ekzekutiv do të jetë në gjendje të zgjedh gjykatësit, dhe gjykimet mund të mbahen pa juri dhe pas dyerve të mbyllura.

Policia e Hong Kongut ka fuqi më të mëdha. Shërbimet kineze të sigurisë do të jenë në gjendje të operojnë hapur në Hong Kong dhe do të jenë imun nga ligjet lokale. Ata do të kenë për detyrë të “forcojnë” menaxhimin e OJQ-ve të huaja dhe organizatave të lajmeve.

Ndërsa kryeministri i tha parlamentit, kjo është një shkelje e qartë dhe serioze e deklaratës së përbashkët Sino-Britanike, një traktat ndërkombëtar ligjërisht i detyrueshëm. Alsoshtë gjithashtu një shkelje e mini-kushtetutës së vetë Kongresit, Ligji Themelor.

Asnjëherë njerëzit e Hong Kongut nuk kanë qenë më shumë nevojë për mbështetje. Britania ka ofruar të jape nënshtetësinë për deri në 3 milion qytetarë Hong Kong me të drejtën për një pasaportë të Nacionalistëve Britanikë (Jashtë), ashtu siç duhej të kishte bërë vite më parë.

Këto janë zhvillime të mirëpritura, megjithëse s iç tha sekretari i jashtëm në hije, ai nuk duhet të bëhet një skemë thjesht për të pasurit. Shumë aktivistë të rinj nuk do të kenë të drejtë.

Megjithëse Kina vazhdon shkeljen e të drejtave, solidaritet më i madh ndërkombëtar dhe gatishmëri për të sfiduar Pekinin mund të ketë ndihmuar Hong Kongun.

Megjithëse protestuesit u shpërndanë, ata nuk kanë hequr dorë. Ata kanë guximin të mbrojnë bindjet e tyre. Të tjerët duhet të qëndrojnë me ta.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Rruga e Mëndafshtë"

A e ka Kina në dorë Evropën?

Protestuesit bojkotojnë mësimin

“Po vjen fundi”, Kina paralajmëron Hong-Kongun