MENU
klinika

Nga The Guardian

Bota ka nevojë për një “të rritur” në krye!

13.07.2020 - 15:33

Gjermania, e cila sapo ka marrë përsipër presidencën e rradhës të bllokut, mund të përdorë gjashtë muajt e ardhshëm për të siguruar udhëheqjen për të rritur ndikimin global të Evropës.

Sfidat e menjëhershme ekonomike do të mbizotërojnë takimin e parë të personave të liderëve të BE-së që nga mbyllja, më 17 dhe 18 korrik.

Dhe Berlini ka të drejtë të prioritizojë marrëveshjen për buxhetin e ri shtatë vjeçar të BE-së dhe një plan të rimëkëmbjes pandemike, një detyrë e komplikuar nga përçarjet e brendshme dhe parashikimet e reja që paralajmërojnë një recesion edhe më të thellë sesa pritej në të gjithë bllokun 27-vendesh.

Siç tha Angela Merkel në një intervistë të fundit për Guardian: “Që Evropa të mbijetojë, ekonomia e saj duhet të mbijetojë.”

Por rimëkëmbja e Evropës është e kushtëzuar nga gjendja e ekonomisë globale.

Si bllok ajo duhet të pranojë tërheqjen e SHBA dhe të rrëmbejë mantelin e udhëheqjes globale sepse, duke u zvogëluar ashtu siç është, multilateralizmi nuk ka qenë kurrë aq i nevojshëm.

Evropa tashmë ka fuqinë rregullatore dhe të tregut, si dhe kredencialet shumëpalëshe për çështje në të gjithë botën.

Zyrtarët e BE-së kohët e fundit kanë organizuar dy ngjarje për mbledhjen e fondeve për hulumtimin e vaksinave Covid-19 dhe blloku po përpiqet të forcojë Organizatën e Tregtisë Botërore dhe Organizatën Botërore të Shëndetit, institucionet kryesore multilaterale.

Kjo është një recetë për dështimin.

Për shembull, BE nuk do të jetë në gjendje të sjellë paqen në Lindjen e Mesme, sado që të përpiqet.

Merkel do të duhet të jetë selektive në vendimin se kur, ku dhe si vepron BE-ja, brenda dhe jashtë vendit.

Hapi i parë është që Berlini dhe Brukseli të heqin dorë nga varësia e tyre nga SHBA.

Diskutimet e BE-së mbi parimin e “autonomisë strategjike” janë një hap në drejtimin e duhur.

Së dyti, ndërsa përqendrimi i BE-së është pa interes në marrëdhëniet e paqëndrueshme me Kinën, qëndrimi i saj global varet edhe nga përmirësimi i marrëdhënieve me gjigantët e tjerë ekonomikë aziatikë, përfshirë Japoninë, Indinë dhe Indonezinë.

Së treti, Evropa duhet të rimendojë marrëdhëniet e saj të vjetëruara me Afrikën, të mësojë nga gabimet e së kaluarës dhe më në fund të heqë dorë nga pikëpamjet e modës së vjetër eurocentrike dhe paternaliste të Afrikës si një partner i ri që ka nevojë për udhëzimin e Evropës.

Së katërti, reputacioni i BE-së, veçanërisht si një mbrojtës i të drejtave të njeriut, është i dëmtuar nga përgjigjet e tij të dobëta për migracionin dhe populizmin.

Ursula von der Leyen, presidentja e  komisionit të BE-së, ka thënë se ajo dëshiron një “fillim të ri” përmes një pakti të ri migracioni, por që tani është shtyrë deri në vjeshtë, pasi zyrtarët kërkojnë të fitojnë drejtuesit e recalcitantëve siç është Viktor Orbán i Hungarisë.

Në fund të fundit, BE-ja duhet të tregojë cilësitë e saj unike të udhëheqjes për një botë të ndryshuar dhe në ndryshim.

Covid-19 ka demonstruar dobësinë e njerëzve të fortë dhe populistëve. Sfidat komplekse nuk mund të trajtohen nga mbështetja në një polic të vetëm global, por kërkojnë veprime nga një konstelacion në ndryshim i aktorëve shtetëror dhe joshtetëror që punojnë në formate të ndryshme dhe në periudha të ndryshme.

Berlini mund t’i drejtojë partnerët e saj në BE që të ndalojnë të shikojnë pasqyrën prapa dhe të kërkojnë një të ardhme më interesante.

Shada Islam është një komentuese me bazë në Bruksel për çështjet e BE-së. Ajo drejton projektin New Horizons, një kompani strategjie, analize dhe këshilluese.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

‘Tragjedia’ e Angela Merkel