MENU
klinika

Nëse keni sëmundje kronike

Çfarë duhet të dini para se të shkoni tek dentisti?

05.07.2020 - 14:20

Të dhëna që sugjerojnë sëmundje sistemike (të përsëritura) mund të gjenden në gojën dhe strukturat ngjitur. Një dentist duhet të konsultohet me një mjek kur dyshohet për një çrregullim sistemik, kur pacienti po merr ilaçe të caktuara (p.sh. ëarfarin, bisfosfonate), dhe kur duhet të vlerësohet aftësia e një pacienti për t’i bërë ballë anestezisë së përgjithshme ose operacionit të gjerë oral.

Pacientët me kushte të caktuara kardiake mund të kërkojnë dozën e antibiotikëve për të ndihmuar në parandalimin e endokarditit bakterial ( infeksion në pjesën e brendshme të zemrës )para se të kalojnë procedura të caktuara dentare.

Pas një infarkti të miokardit, procedurat dentare duhet të shmangen për 6 muaj, nëse është e mundur, për të lejuar që miokardi i dëmtuar të bëhet më pak  elektrik. Pacientët me sëmundje pulmonare ose kardiake që kërkojnë anestezi për procedurat dentare duhet të shtrohen në spital.

Kura me atibiotikë kërkohet para procedurave dentare vetëm te pacientët me:

  • Valvulat kardiake të riparuara
  • Historia e mëparshme e endokarditit bakterial
  • Sëmundje kongjenitale të zemrës
  • Ata që kanë piparuar plotësisht defektin e lindur të zemrës me materiale ose pajisje protetike (për 6 muaj pas procedurës)

Zemra mbrohet më mirë nga bakteremitë e shkallës së ulët, të cilat ndodhin në kushte kronike dentare, kur merret trajtimi dentar (me antibiotikë) sesa kur nuk merret. Pacientët të cilët duhet t’i nënshtrohen operacionit të valvulave kardiake ose riparimit të defekteve kongjenitale të zemrës duhet të kryejnë çdo trajtim të nevojshëm dentar para operacionit.

Emergency Dentistry Mississauga - Urgent Dental Services

Megjithëse ka të ngjarë që kura e antibiotikëve ndonjëherë rekomandohet për pacientët me hemodializë dhe brenda 2 vitesh nga operacioni i një nyje kryesore protetike (legeni , gjuri, shpatull, bërryl). Organizmat që shkaktojnë infeksione në këto vende janë pothuajse të pandryshueshme me origjinë dermale sesa me origjinë orale.

Ilaçet adrenergjike si epinefrina dhe levonordefrina shtohen në anestetikë lokalë për të rritur kohëzgjatjen e anestezisë. Në disa pacientë kardiovaskular, sasitë e tepërta të këtyre ilaçeve shkaktojnë aritmi, ishemi të miokardit ose hipertension.

Një tjetër risk është dhe hemoragjia .Kirurgjia orale duhet të bëhet në spital në konsultim me një hematolog. Të gjithë pacientët me çrregullime të gjakderdhjes duhet të mbajnë një rutinë të përjetshme të vizitave të rregullta dentare, të cilat përfshijnë pastrime, mbushje, fluoride topik dhe sealantë parandalues, për të shmangur nevojën për heqje të dhëmbëve dhe për të parandaluar komplikacionet.