MENU
klinika

Studim i ri

Çfarë duhet të dini për shtesat dietike të hepatitit C?

07.07.2020 - 14:05

Hepatiti C është një sëmundje e mëlçisë e shkaktuar nga një virus. Zakonisht është kronike (afatgjatë), por shumica e njerëzve nuk kanë simptoma derisa virusi të shkaktojë dëmtim të mëlçisë, gjë që mund të zgjasë 10 ose më shumë vite. Pa trajtim mjekësor, hepatiti kronik C përfundimisht mund të shkaktojë kancer të mëlçisë ose dështim të mëlçisë.

Trajtimet mjekësore konvencionale janë në dispozicion për hepatitin kronik C. Disa njerëz me hepatit C gjithashtu provojnë qasje shëndetësore plotësuese, veçanërisht shtesa dietike. Nëse po konsideroni ndonjë shtesë dietike për hepatitin C, këtu janë disa gjëra që duhet të dini.

Hepatiti D

Asnjë shtesë dietike nuk është treguar të jetë efektive për hepatitin C ose komplikimet e tij. Rezultatet e hulumtimit të mbështetur nga Instituti Kombëtar i Shëndetit kanë treguar se silymarin, ekstrakti aktiv i gjembaçit të qumështit dhe produkti shëndetësor plotësues më i popullarizuar i marrë nga njerëzit me sëmundje të mëlçisë, nuk ishte më i efektshëm sesa qetësuesit e tjerë për njerëzit me hepatit C. Hulumtimi për shtesa të tjera dietike për hepatitin C, të tilla si zinku dhe laktoferrina, janë në fazat e hershme, dhe nuk mund të arrihet në përfundime të forta në lidhje me efektivitetin e mundshëm të këtyre shtojcave.

Argjendi koloidal promovohet ndonjëherë për trajtimin e hepatitit C, por nuk është i sigurt. Argjendi koloidal mund të shkaktojë efekte anësore të pakthyeshme, duke përfshirë një njollë të përhershme kaltëroshe të lëkurës.

Këshillohuni me mjekun përpara se të përdorni ndonjë shtesë dietike për t’u siguruar që është e sigurt për ju dhe në përputhje me çdo trajtim mjekësor që po merrni për hepatitin C ose ndonjë problem tjetër shëndetësor.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ndoshta jo... mendojeni dhe njëherë

A jeni të informuar saktë për vaksinat?