MENU
klinika

Këshilla nga drematologu

Çfarë mund të bëni kur ekzema përkeqësohet?

08.07.2020 - 12:37

Ndryshimi i klimës për të gjithë ne që mund të jetë problem, por për njerëzit që kanë ekzemë mund të jetë e mjerueshme.

Secili prej pacientëve me ekzemë është i ndryshëm, natyrisht, me shkaktues të ndryshëm për ekzemën e tyre dhe terapi të ndryshme që ndihmojnë. Por kur ekzema bëhet keq – kur pjesë të lëkurës acarohen shumë dhe bëhen me luspa – ka tre gjëra që ndihmojnë pothuajse për të gjithë.

  1. Hidratoni, hidratoni, hidratoni! Kjo mund të duket e qartë, por duhet të kuptoni  rëndësinë e saj – dhe ndihmën. Kur është fjala për të zgjedhur një hidratues, mendoni një me yndyrë kur ekzema bëhet e ashpër. Ky lloj hidratuesi quhet një zbutës. Edhe thjesht vazelina, që është gjerësisht e disponueshme, mund të ndihmojë vërtet lëkurën e thatë dhe të irrituar. Dhe ndërsa është e yndyrshme kur e vendosni, zakonisht lëkura e thith shpejt. Aplikimi i zbutësve dy ose tre herë në ditë mund të ndihmojë vërtet kur lëkura  bëhet e ashpër – dhe gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e ndezjes së ekzemës.
  2. Banja zbardhuese. Kjo nuk do të thotë të futesh në një vaskë me zbardhues, gjë që do të ishte një ide e keqe. Por  do të thotë bërja e ujit në vaskë si uji i kloruar në një pishinë. Zbardhja ndihmon për të vrarë bakteret në lëkurë, dhe gjithashtu ndihmon në inflamacion. Shtoni gjysmë gote zbardhues (zbardhues të rregullt shtëpiak, jo të përqendruar) për një vaskë të plotë me ujë, ose një çerek filxhan për gjysmë vaskë. Uji duhet të jetë i ngrohtë, por jo i nxehtë, pasi uji i nxehtë mund të thajë lëkurën. Rrini  për rreth 10 minuta, shpëlajeni dhe mos e fshini , lereni të thahet vet . Dy ose tre herë në javë është zakonisht mjafton . Këshillohuni me mjekun para se të filloni, për t’u siguruar që është një ide e mirë  dhe të vendosni se sa shpesh duhet ta bëni. Menjëherë pas banjës vendosni ndonjë steroid ose hidratues.

ekzema-konica.al

  1. Veshjet e lagura. Kjo nuk do të thotë të shkoni  në shtrat me pizhama të lagura, por ndonjëherë duke bërë këtë , mund të ndihmojë ekzemën duke e mbajtur lëkurën të lagësht. Përdorni veshje të gjata që të mbuloni zonën që preket më shumë. Nëse ekzema është vetëm në krah, përdorimi i çorapeve tub me këmbët e prera gjithashtu mund të funksionojë . Lagni pizhame me ujë të ngrohtë dhe shtrydhini ato në mënyrë që të mos pikojnë, dhe pastaj vendosini ato mbi trup (pasi të keni aplikuar kremra dhe hidratues), me pizhama të thata mbi to

Si me çdo gjendje kronike mjekësore, ekzema menaxhohet më së miri kur punoni së bashku me mjekun dhe hartoni një plan si për trajtimin e acarimeve ashtu edhe për parandalimin e tyre në radhë të parë.