MENU
klinika

Ja kur duhet të shqetësoheni

Cilat janë shkaqet kryesore të shfaqjes së anemisë?

11.07.2020 - 12:54

Anemia Aplastike është një çrregullim në të cilin qelizat e palcës së eshtrave që zhvillohen në qelizat e pjekura të gjakut janë dëmtuar, gjë që çon në numër të ulët të qelizave të kuqe të gjakut, qelizave të bardha të gjakut dhe / ose trombociteve.

Kur qelizat e palcës së eshtrave (qelizat burimore) që zhvillohen në qelizat e pjekura të gjakut dhe trombocitet dëmtohen ose shtypen, palca e eshtrave mund të mbyllet. Ky dështim i palcës së eshtrave quhet anemi aplastike. Dështimi i palcës së eshtrave çon në shumë pak qeliza të kuqe të gjakut (anemi), shumë pak qeliza të bardha të gjakut (leukopenia) dhe shumë pak trombocite (trombocitopeni). Termi anemi aplastike përdoret për t’iu referuar anemisë që ndodh nga shtypja e të gjitha llojeve të qelizave të gjakut. Nëse ndosh shtypja e vetëm qelizave të kuqe të gjakut, çrregullimi quhet aplasia e pastër e qelizave të kuqe të gjakut.

Kur shkaku i anemisë aplastike nuk mund të diagnostikohet (i quajtur anemi aplastike idiopatike), shkaku ka të ngjarë të jetë një sëmundje autoimune, në të cilën sistemi imunitar shtyp qelizat burimore të palcës së eshtrave.

Shkaqe të tjera përfshijnë:

  • Infeksion me viruse të tilla si parvovirus, virusin Epstein Barr dhe citomegalovirus
  • Ekspozimi ndaj rrezatimit
  • Toksina (si benzina)
  • Barnat e kimioterapisë dhe ilaçet e tjera (të tilla si kloramphenicoli)
  • Shtatëzani
  • Hepatit

Simptomat

Simptomat e anemisë aplastike zakonisht zhvillohen ngadalë gjatë disa javësh deri në muaj.

Anemia shkakton lodhje dhe  dobësi . Leukopenia shkakton rritje të ndjeshmërisë ndaj infeksionit. Trombocitopenia shkakton fryrje të lehtë dhe gjakderdhje.

Diagnoza

  • Testet e gjakut
  • Ekzaminimi i palcës kockore

Testet e gjakut bëhen tek njerëzit që kanë simptoma të anemisë. Kur analizat e gjakut tregojnë se të gjitha numrat e qelizave të gjakut janë zvogëluar, bëhet një ekzaminim i palcës së eshtrave.

Anemia Aplastike diagnostikohet kur ekzaminimi mikroskopik i një mostre të palcës së eshtrave (biopsia e palcës së eshtrave) zbulon një rënie të mprehtë të qelizave të palcës kockore.

Trajtimi

  • Transplantimi i qelizave burimore

Njerëzit me anemi të rëndë aplastike mund të vdesin nëse nuk mjekohen menjëherë. Transfuzioni i qelizave të kuqe të gjakut, trombocitet dhe substancave të quajtura faktorë rritjeje mund të rrisin përkohësisht numrin e rruazave të kuqe të gjakut, qelizave të bardha të gjakut dhe trombociteve. Sidoqoftë, për shkak se transfuzionet mund të parandalojnë transplantimin pasues të qelizave burimore, produktet e gjakut përdoren vetëm kur janë thelbësore.

Transplantimi i qelizave burimore është trajtimi i zakonshëm në aneminë aplastike sepse mund të shërojë sëmundjen, veçanërisht te njerëzit e rinj që kanë një donator të qelizave burimore të përputhura. Nëse transplantimi nuk është i mundur, njerëzve u jepet globulin antitymocyte dhe ciklosporinë për të shtypur sistemin imunitar dhe lejojnë që qelizat burimore të palcës së eshtrave të rigjenerohen.

Shkaku... rezistenca ndaj atibiotikëve

Foshnja shtrohet me urgjencë në spital me meningjit

Mund të jenë të përbër nga alkool toksik

Kujdes nga dezinfektuesit e duarve!

Për ta ndaluar, kini parasysh 5 këshilla

Flokë të dobët që bien?