MENU
klinika

Rrini larg karbohidrateve

Dëshironi të mbroni sytë ndërsa plakeni?

29.07.2020 - 15:43

Glaukoma godet shumë njerëz ndërsa plaken, por çfarë do të ndodhë nëse një ndryshim i thjeshtë diete mund të ulë rrezikun?

Hulumtimi i ri sugjeron se kjo mund të ndodh: Shkencëtarët zbuluan se një dietë me karbohidrate të ulët mund të ju mbrojë nga sëmundja që prek vizionin. Studiuesit analizuan të dhëna nga 185,000 infermiere femra dhe mjek meshkuj, nga 40 deri në 75 vjeç, të cilët morën pjesë në tre studime të mëdha në Shtetet e Bashkuara të kryera midis viteve 1976 dhe 2017. Gjatë studimeve, pjesëmarrësit ofruan informacione për dietën dhe shëndetin e tyre.

Mbajtja e një diete afatgjatë të ulët në karbohidrate , yndyrë të lartë dhe proteina nga perimet u shoqërua me një rrezik prej 20% më të ulët të glaukomës parësore të këndit të hapur (POAG) me humbje të hershme paracentrale vizuale. Glaukoma është shkaku kryesor i verbërisë dhe POAG është lloji më i zakonshëm i glaukomës. Pacientët zakonisht kanë pak ose aspak simptoma derisa sëmundja të përparojë dhe ata humbasin vizionin periferik.

“Një dietë e ulët me karbohidrate dhe më e lartë në yndyrna dhe proteina rezulton në gjenerimin e metabolitëve të favorshëm për nervin optik të pasur me mitokondrion, i cili është vendi i dëmtimit në POAG”, shpjegoi autori i studimit bashkë-korrespondues, Dr. Louis Pasquale, okulist në Mount Sinai Health System, në New York City.

“Është e rëndësishme të theksohet se një dietë me karbohidrate të ulët nuk do të ndalojë përparimin e glaukomës nëse e keni atë, por mund të jetë një mjet për të parandaluar glaukomën në grupet me rrezik të lartë,” shpjegoi ai. “Nëse më shumë pacientë në këto kategori me rrezik të lartë – përfshirë ata me histori familjare të glaukomës – i përmbahen kësaj diete, mund të ketë më pak raste të humbjes së shikimit.” Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se një dietë me karbohidrate të ulët / me yndyrë të lartë mund të mbrojë kundër çrregullimeve neurologjike, vuri në dukje autorët e studimit.

“Ky ishte një studim vëzhgues dhe jo një provë klinike, kështu që nevojitet më shumë punë, pasi ky është studimi i parë që shikon këtë model diete në lidhje me POAG”, tha Pasquale. “Hapi tjetër është të përdorim inteligjencën artificiale për të përcaktuar në mënyrë objektive humbjen pamore paracentrale dhe të përsërisim analizën,” shpjegoi ai. “Është gjithashtu e rëndësishme për të identifikuar pacientët që kanë një përbërje gjenetike të glaukomës parësore me kënd të hapur që mund të përfitojnë nga një dietë me karbohidrate të ulët,” shtoi ai.

“Ky model diete mund të jetë mbrojtës vetëm tek njerëzit me një përbërje të caktuar gjenetike.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN