MENU
klinika

Ky studim vlen vetëm për...

Ekspozimi ndaj jodit ndikon në funksionin e tiroides

10.07.2020 - 18:38

Ekspozimi ndaj jodit në njësinë e kujdesit intensiv neonatal (NICU) mund të rrisë rrezikun e një fëmije për humbjen e funksionit të tiroides, sugjeron një studim i ri.

Zgjidhjet e jodit shpesh përdoren si dezinfektues në lëkurë para procedurave kirurgjikale ose të tjera mjekësore. Jodi gjithashtu jepet nga brenda për procedurat e imazhit të përdorura tek foshnjat, shpjeguan studiuesit.

Hetuesit gjetën nivele më të larta të jodit në gjak tek foshnjat me hipotiroidizëm kongjenital (humbje e pjesshme ose totale e funksionit tiroide) të cilët kishin pasur qëndrim në njësinë e kujdesit intensiv neonatal. Të gjithë këta foshnje kishin funksion normal të tiroides kur shkuan aty.

“Kufizimi i ekspozimit të jodit midis këtij grupi të foshnjeve kurdo që të jetë e mundur mund të ndihmojë në uljen e rrezikut për të humbur funksionin e tiroides”, tha studiuesi Dr. James Mills në një njoftim për lajmet nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i Sh.B.A.

Mills është nga dega e epidemiologjisë së Institutit Kombëtar të NIH-së Eunice Kennedy Shriver të Shëndetit të Fëmijëve dhe Zhvillimit Njerëzor. Për foshnjat me hipotiroidizëm kongjenital, trajtimi me hormon tiroide duhet të fillojë brenda katër javësh pas lindjes ose mund të ndodhë paaftësi e përhershme intelektuale.

Për studimin, Mills dhe kolegët e tij krahasuan nivelin e jodit nga më shumë se 900 fëmijë me hipotiroidizëm kongjenitale në më shumë se 900 fëmijë që nuk kishin gjendje. Midis fëmijëve, 183 ishin kujdesur në njësinë e kujdesit intensiv neonatal. Nga këto, 114 kishin hipotiroidizëm kongjenitale dhe 69 jo. Fëmijët me hipotiroidizëm të lindur kanë më shumë të ngjarë të kenë qenë në një njësi të kujdesit intensiv neonatal sesa ata pa gjendje, zbuluan studiuesit.

Kur panë  vetëm fëmijët që kishin qenë aty, ata zbuluan se fëmijët me hipotiroidizëm kongjenitale kishin nivele më të larta të jodit sesa ata pa gjendje. Nivelet më të larta të jodit në mesin e bebeve me hipotiroidizëm kongjenital mund të lidhen me ekspozimin ndaj jodit gjatë trajtimit, megjithëse është vërejtur vetëm një lidhje dhe hulumtimi nuk përfshin informacione mbi procedurat e sakta mjekësore të foshnjës. Studiuesit paralajmërojnë stafin që të mos përdorin dezinfektues që përmbajnë jod dhe të shmangin ekspozimin e foshnjave me jod nëse nuk është e nevojshme. Foshnjat e porsalindura thithin jod më lehtë në lëkurën e tyre sesa foshnjat më të medha, vuri në dukje ata.

Raporti u botua më 7 korrik në Journal of Nutrition.

Shpjegimi i specialist të sëmundjeve infektive

Nga ajri tek prodhimi i kopjeve të ARN, si “sulmon” COVID

Këshillat që mjekët nuk ua thonë

Si të mbroni veshkat… në mënyrë natyrale

Përgatitja, më e thjesht seç mendonit

Tre çajrat e ftohtë bimorë që duhet të pini në verë

Bakteret po bëhen rezistente ndaj medikamenteve...

Vitaminat që funksionojnë njësoj si antibiotikët