MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

Ethet pas vaksinimit nuk ndikojnë në zhvillimin e fëmijëve

03.07.2020 - 18:40

Fëmijët që kalojnë një kriza të lidhura me ethe pas marrjes së një vaksine nuk do të kenë probleme zhvillimi dhe sjelljeje si rezultat, sipas një studimi të ri.

Këto të ashtuquajtura kriza ose konvulsione febrile nuk ndikojnë në zhvillimin e fëmijëve nëse ato ndodhin pas një vaksinimi apo jo, thanë studiuesit.

“Një konvulsion febril mund të ndodhë pas vaksinimit dhe në mënyrë të kuptueshme mund të jetë mjaft shqetësuese për prindërit. Kjo gjithashtu mund të bëjë që prindërit të humbasin besimin në vaksinimet e ardhshme,” tha autori i studimit, Dr. Lucy Deng. Ajo është një pediatre në Qendrën Kombëtare për Kërkimin dhe Mbikëqyrjen e Imunizimit në Sidnej, Australi.

“Tani, prindërit do të lehtësohen kur të dëgjojnë se kriza febrile pas vaksinimit nuk ndikon në zhvillimin e fëmijës”, shtoi Deng.

Për studimin, ekipi i Deng krahasoi 62 fëmijë që kishin një krizë të lidhur me ethe brenda dy javësh nga një vaksinim, me 70 fëmijë  të cilët kishin një krizë  nga një shkak tjetër dhe 90 të tjerë që kurrë nuk kishin kaluar një krizë të tillë . Të gjithë ishin rreth 2 vjeç.

Hetuesit nuk gjetën dallime në zhvillim, aftësi të të menduarit ose sjellje midis tre grupeve.

“Në një kohë kur ekziston një ringjallje globale e fruthit dhe shfaqen sëmundje të reja, gjetjet tona janë veçanërisht të rëndësishme në sigurimin e prindërve dhe mjekëve për sigurinë e vaksinave,” tha Deng në një njoftim për lajmet nga Akademia Amerikane e Neurologjisë.

Raporti u botua në internet 1 korrik në revistën Neurology.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Letra e mjekut italian po bën xhiron e rrjetit

“Fëmijë, mos kini frikë nga koronavirusi!”

Flet Laureati i Nobelit

“Korona po ngadalësohet”

“Ka një kurë”, kompania nga Kalifornia ngjall shpresa

“Kemi zbuluar një antitrup që bllokon 100% koronavirusin”