MENU
klinika

Çfarë mund të jetë?

Fëmija ankohet se është i lodhur?

04.07.2020 - 13:29

Fëmijët shpesh ankohen se janë lodhur. Zakonisht është për arsye të thjeshta – sepse është fundi i një dite të ngjeshur, sepse ata qëndruan deri vonë natën më parë, ose sepse duhet të dalin jashtë duke bërë diçka që nuk duan të bëjnë.

Kur fëmijët janë të sëmurë, ata zakonisht janë të lodhur dhe u duhet më shumë pushim për tu përmirësuar. Por kur një fëmijë ankohet gjatë gjithë kohës dhe lodhja fillon të marrë rrugën e gjërave që ata zakonisht pëlqejnë , kjo mund të jetë një shenjë e një problemi.

Këtu janë disa arsye të mundshme për lodhje të vazhdueshme te fëmijët:

Problemet me gjumin. Kjo ka kuptim, natyrisht, pasi nëse një fëmijë nuk fle gjumë  mjaftueshëm, ose mjaft mirë gjumë, ata do të lodhen. Ka shumë mënyra që mund të ndodhë, siç janë duke: Qëndruar më vonë sesa duhet për detyrat e shtëpisë ose çfarëdo arsye tjetër . Fëmijët kanë nevojë për të paktën 8-10 orë gjumë gjatë natës; nëse ata janë duke fjetur  më pak, atëherë ndihen të lodhur rrjedhimisht.

Zgjohen  shpesh gjatë natës, qoftë për shkak se ata kanë një gjumë të lehtë ose për shkak të një çrregullimi të gjumit

Apnea e gjumit, ose pauzat në frymëmarrje që ndodhin gjatë gjumit. Shkaku më i zakonshëm janë bajamet ose adenoids, por ka edhe shkaqe të tjera.

Efektet anësore të ilaçeve. Shumë ilaçe mund të shkaktojnë përgjumje, përfshirë ilaçet e zakonshme të alergjisë. Infeksione, siç është virusi Epstein-Barr. Ka disa infeksione që mund t’i bëjnë fëmijët shumë të lodhur, dhe disa prej tyre mund të zgjasin me javë ose muaj. Sëmundjet kronike, të tilla si astma. Kur sëmundjet kronike janë nën kontroll të dobët, ato mund të shkaktojnë lodhje. Arsyeja e lodhjes varet nga sëmundja. Për shembull, fëmijët me astmë të kontrolluar dobët mund të ndjejnë gulçim të shpeshtë, gjë që i bën ata të ndjehen të lodhur. Për disa sëmundje, të ndjeheni të lodhur mund të jenë të dhëna të para se diçka nuk është në rregull. Qelizat e kuqe në gjak bartin oksigjenin në qelizat në trup. Kur nuk ka mjaftueshëm prej tyre, kjo shkakton lodhje.

Kur gjëndra tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormon tiroide, metabolizmi i trupit mund të ngadalësohet dhe ta bëjë personin të ndihet i lodhur.

Probleme me zemrën. Kjo është shumë e rrallë tek fëmijët, por nëse zemra është e dobët, mund të shkaktojë lodhje. Depresioni, ankthi ose probleme të tjera të shëndetit mendor. Kur ndjehen në vështirësi, fëmijët për çfarëdo arsye, mund ta ndiejnë dhe ta shprehin atë si lodhje. Kjo është shumë më e zakonshme sesa shumë prej arsyeve mjekësore të listuara më lart.

Ashtu si të rriturit mund të kenë lodhje të vazhdueshme pa ndonjë arsye të qartë mjekësore, edhe fëmijët mund ta kenë këtë gjendje. Fëmijët mund të ndjehen aq të lodhur sa të kenë probleme me aktivitetet normale siç janë shkolla, sporti ose duke luajtur me miqtë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN