MENU
klinika

Tremujori më i zymtë

Fondi më i madh i pensioneve në botë humbet 165 mld dollarë

03.07.2020 - 09:32

Fondi më i madh i pensioneve në botë regjistroi një humbje rekord në tre muajt e parë të vitit 2020 pasi pandemia e koronavirusit ndikoi në një rënie globale të kapitalit në këtë periudhë.

Fondi i Investimeve të pensioneve të Qeverisë së Japonisë humbi 11%, ose 17.7 trilion jen (164,7 miliardë dollarë), në tre muajt që u mbyllën me marsin, u tha në Tokio të Premten. Rënia e vlerës ishte më e mprehta bazuar në të dhëna të krahasueshme që në prill 2008, duke zvogëluar totalin e aktiveve të fondit në 150.63 trilion jen. Stoqet e huaja ishin investimi më i dobët, i ndjekur nga kapitali vendas.

Rezultatet vijnë vetëm disa muaj pasi fondi rinovoi menaxhmentin e lartë dhe rishikoi alokimin e aktiveve të tij për t’u përqendruar më shumë në borxhin e huaj. Humbja, e cila fshiu fitimet për vitin fiskal, mund të tërheqë vëmendjen politike pasi sigurimet shoqërore mbeten një shqetësim i madh për dhjetëra miliona pensionistë të Japonisë.

“Rënia e kapitalit vendas dhe të huaj çoi në një kthim negativ për vitin fiskal,” tha Masataka Miyazono, presidenti i GPIF. “Të dy tregjet e kapitalit neto performuan fuqishëm gjatë vitit 2019 edhe nën presionin e negociatave tregtare të SHBA-Kinë. Pandemia globale e koronavirusit çoi në investitorët që të merrnin një qëndrim rreziku. ”

Obligacionet e jashtme ishin e vetmja pasuri kryesore që gjeneruan një kthim pozitiv në tremujor. Titujt fituan 0.5%, krahasuar me humbjet prej 0.5% për obligacionet e brendshme, 18% për kapitalin vendor dhe 22% për aksionet e huaja. Në prill, GPIF ngriti alokimin e aktiveve të tij për bonot e huaja me 10 pikë përqindje në 25%, duke e mbajtur objektivin për aksionet e huaja dhe të vendit në 25%.

Naoki Fujiwara, menaxheri kryesor i fondeve në Shinkin Asset Management Co, tha se humbjet për periudhën priteshin. Kapitalet janë rikthyer që nga marsi, kështu që fondi i pensioneve duhet të rikuperojë humbje për periudhën prill-qershor, sipas Fujiwara.

Nën drejtimin e ri të Presidentit GPIF, Miyazono dhe Zyrtarit Kryesor të Investimeve Eiji Ueda, fondi duhet të lundrojë në një treg të paqëndrueshëm të grisur midis një pandemie koronavirusi të vazhdueshëm dhe premtimeve për masa stimuluese ekonomike. Frika nga një valë e dytë e shpërthimit tashmë po pengon rigjenerimin e tregjeve globale të kapitalit.

Janar-Mars / Performanca – Alokimi i aseteve të synuar

-Obligacione të brendshme -185 miliardë jen 35% (p 10ppts)
-Stoqet e brendshme -7.4 trilion jen 25% (p 9ppts)
-Obligacione të huaja +115 miliardë jen 15% (p 4ppts)
-Stoqet e huaja -10.2 trilion jen 25% (p 8ppts)

Gjatë tremujorit janar-mars, Indeksi Botëror MSCI i të Gjitha Vendeve të stoqeve globale ra me 22% dhe S&P 500 Indeksi ra 20%, ndërsa Topix gjithashtu ra 18%. Rendimentet në Thesaret 10-vjeçare të SHBA-së ranë 125 pikë bazë gjatë së njëjtës periudhë, ndërsa normat e vlerësimit të bonove të qeverisë japoneze u rritën rreth 3 pikë bazë. Jeni japonez fitoi 1% ndaj dollarit, dhe u rrit gati 3% kundrejt euros.

Nga Prilli, GPIF vendosi një objektiv të përgjithshëm për të mbajtur 25% të portofolit të tij bazë në të katër klasat e pasurive, ndarja e secilës lejohet të devijohet nga nivele të ndryshme. Fondi lejon që kapitali vendas të devijojë nga alokimi 25% me 8 pikë përqindje, krahasuar me 7 për aksionet jashtë vendit. Borxhi i brendshëm mund të devijojë me 7 pikë përqindje, kundrejt 6 për obligacionet e huaja./Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përfundon paketa e ndihmës

5 mësime nga kriza greke

Gafat e Bankës Qendrore Evropiane

A është ky fundi për euron?